Wednesday, October 19, 2011

Patut --- Tak Patut


Agagagagagaga. sakit jantung tengok.

So Tata.

Tuesday, October 18, 2011

Ganjaran Allah bagi Wanita Hamil


  1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
  2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat di malam hari.
  3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.
  4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. …
  5. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.
  6. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.
  7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat di langit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
  8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
  9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat.

Besarnya ganjaran yang Allah bagi. untung kita ni jadi perempuan kan.

So Tata.

Monday, October 17, 2011

Eii Nakalnya Dia!

Jumaat lepas, macam biasa drive pegi opis. kat tengah jalan kete banyak pown macam biasa. tapi yang kurang biasa sikit sebab ada accident. takde orang cedera kot. ala accident biasa pakat cium2 bontot agagaga. kete pown sume dah alih ke tepi. polis peronda pown dah ada. pastu nampak driver tengah pot pet pot pet claim sape salah kot. tapi aku jeling2 jer lah hahaha konon berhemah.

Pastu traffic light dah hijau, aku pown tekan la minyak. kete depan pown dah laju sebab traffic light dah lama hijau.

Tiba-tiba.

Tiba-tiba.

Tiba-tiba!!

Kete depan brek. aku pown turut sama brek (eh camne bunyi brek? hahaha) emergency brek ni. betul2 mengejut sampai aku pown ke depan rapat sampai stereng, handbag aku tergolek, bekal2 aku tergolek jatuh ke bawah. astaga....... cepat2 aku tengok kete belakang. dia pown sama brek mengejut sampai barang tergolek ke bawah (aku nampak dia kutip balik). aku risau 1 jer. risau dia pulak yang cium bontot kete aku agagaga. nasib baik lah takde apa2.

Bengang jer aku masa tu. aku tak rasa salah kete kat depan aku. rasanya kete depan lagi or depan lagi yang buat hal. cap ayamas betol. nasib baik tak jadi apa2 yang membawa padah. syukran ya Allah.

Tapi..

Tapi...

Tapi!!

Perut sakit giler! kesan dari sentakan seat belt. senak. rasa pedih2 jer. mula2 sakit dekat ari2. pastu sakit dekat atas. tengah2 perut. tekan2 pown sakit. risau sangat masa tu. sampai lunch pown still sakit. lebih2 lagi time jalan. time duduk2 tak rasa sangat. then ingat masa lunch tu nak pegi klinik. tapi tahan lagi sampai petang. after office hour terus pegi klinik yang biasa pergi.

Pastu jumpa doc. ngadu lah perut sakit segala.

D: Ya puan, kenapa rasa tak sihat ke? (sambil jeling perut aku. sebab last pegi sini masa nak confirm preggy. dulu pown masa keguguran jumpa dia jugak)
A: Bla bla bla bla (cerita pasal kejadian pagi tu)
D: Ada pendarahan ke?
A: So far tak ada lah.
D: Ok u baring lah. kita cek (best best best. boleh tengok baby!)

Doc bukak mesin scan sume, letak kat perut and start scan.

D: Ok ni baby awak. ni kepala dia mengadap bawah, kedudukan macam tengah sujud.
A: Eh hari tu saya scan kepala dia ke atas doc.
D: Memang macam ni. setiap kali scan kedudukan dia boleh berubah2. hari ni kita scan macam ni. esok2 mungkin dia mengadap atas pulak.
A: Ooooo

Tiba2 baby pusing badan dia mengadap atas.

A: Eh dia pusing lah!
D: Ha'ah dia pusing tengok atas pulak. aktif betul ni.
A: Tu tangan dia gerak eh?
D: Ha'ah tu tangan dia. ni tangan ada 2. kita kira jari dia eh. 1,2,3,4,5. ok cukup. kita ukur kepala dengan perut plak.
A: (Fokus. tengok dengan perasaan kagum)
D: Ini tulang leher dia, tulang belakang dia, tulang mata. ni yang kelip2 jantung. yang kat bawah kelip2 jugak ni tali pusat.
A: Tali pusat pown kelip2 yer?
D: Ha'ah sebab dia kan bla bla bla bla (tak paham lah istilah scientific yang dia cite). ok kita ukur tulang peha plak.

Baby pulak duk pusing sana pusing sini. kejap ngadap atas kejap ngadap tepi (ibarat macam tengah tengok kamera). kaki duk silang2 gerak2.

D: Susahnya nak ukur tulang peha dia ni. kaki duk silang2. gerak sana gerak sini.
A: Hehehehe (gelak jer manjang aku tengok)
D: Measurement dia pown lari sikit ni sebab susah nak ukur.

Bila dah habis ukur sume tiba2 baby pusing ke bawah balik.

A: Eh dia pusing bawah balik lah!
D: Hmmm tak duduk diam ni.

Tiba2 dua2 kaki dia menendang. 2 kali.

A: Dia tendang ye doc?!
D: Em dia marah orang kacau dia la tu.
A: Hehehehehe

Comelnya..... dia tendang2 yer. tapi tak rasa pown. huhu. doc pown cakap dari segi fizikal semua nampak normal. yang sakit tu maybe otot jer. syukur alhamdulillah :). so last pica yang doc snap pown gambar baby tengah meniarap. but snap balik guna henpon, so tak clear sangat lah.

Nakal yer! ;)

Tengah drive nak balik tu tetiba rasa gedebuk macam ada benda tumbuk dekat perut. is it a baby kick??

=))

So Tata.

Monday, October 3, 2011

Surprised! Konon.

Ok lah tarik nafas dulu sebelum tulis. maklum lah lamaaaa giler dah tak menulis panjang2. nak start dari mana pown blur dah hohohoho.

OK.

Soalan no 1 --> Are u pregnant again Sarah??

Jawapan dia:
Yes i am! its been 16 weeks @ 4 months now. alhamdulillah rezeki Allah. lepas keguguran masa kandungan pertama hari tu, Allah masih nak bagi rezeki lagi. n ada jugak few friends yang senasib dengan aku pown dah preggy balik. kan kawan2? ;)

Soalan no 2 --> Takde morning sickness??

Jawapan dia:
First 3 months agak lembik jugak lah. sicknessnya tak datang pagi. but most of the time malam. dah mula tak boleh bau orang memasak. masuk dapur sendiri pown rasa ting tong. rasa nak tutup jer bahagian dapur tu hohoho. so alternatifnya stay dekat rumah in-law saja lah. langsung tak boleh masuk dapur dah masalahnya. kena pulak time bulan puasa kan.

Pernah lah 1 day  tu, my hubby nak masakkan lauk untuk sahur. aku yang suruh ni. aku dah siap2 masuk tido. dah lena pown. tetiba aku boleh bangun terpekik terlolong cakap busuk busuk busukkkkkk!! ya Allah aku pown tak tau lah kenapa aku jadi macam tu masa tu. habis sume tingkap sume pintu aku suruh bukak. dah lah tengah malam masa tu. tak pasal2 hubby yang kena. terus dia fobia nak masak lagi dah hahahaha. tapi bila bangun sahur mulut aku tak putus2 cakap SEDAPNYA SEDAPNYA SEDAPNYA hahahahahahaha. bongok jer rasa :D

Soalan no 3 --> Puasa penuh tak?

Jawapan dia:
Takkkkkkkk!! hahaha. i dapat puasa 7 hari saje yer. rongak 22 hari. sickness tak teruk sangat but badan sangat lemah. bila sampai jer time makan, mula lah pening sana pening sini. loya sana loya sini.

Masa 1st day puasa dah perasan dah. pukul 10 pagi jer dah nak pengsan. masuk lunch aku tahankan lagi. dah pukul 2 lebih badan dah rasa lain macam. nak pitam dah time tu. kena pulak dekat ofis kan. mana nak carik makanan? sudahnya call mcDelivery. makanan sampai dalam pukul 3. cubalah sedaya upaya nak makan. bila makan jer, terus lari ke toilet. keluar lah balik segala air ribena segala bubur herherher. perut dah masuk angin sangat2 dah. so memang dia tak nak terima apa2.

Esoknya terus fobia nak puasa. tapi bila weekend cuba jugaklah tahan. tapi kejenya asyik baring tak tentu hala jer lah hahaha.

Aku paham ada orang yang pandang serong.

Eh pesal tak puasa? orang lain mengandung jugak tapi rileks jer puasa.
Eleh manja sangat. mengada la tu, saje tak nak puasa la tu.
Eleh malas nak masak sebenarnya, sebab tu cakap tak boleh masuk dapur kan?

Aku ni kategori yang malas memasak ke? cer citer cer citer.

Lain orang lain badannya. lain orang lain daya tahannya. dah aku memang tak tahan, tak larat. karang dipaksa2 lain pulak jadinya. puasa tu boleh tapi jangan sampai menimbulkan kemudaratan.

Nanti lah yer lepas pantang i ganti insyaAllah.

Soalan no 4 --> Dah buat buku pink?

Jawapan dia:
Alhamdulillah sudah :) Masa 3 months hari tu. buat dekat KK Seksyen 19 Shah Alam. M2B area Shah Alam, datang lah wat kat sini yer. dia bukak pagi n petang. even orang ramai, tapi laju. takde pown kena tunggu lama2. asyik bergerak ke sana sini jer hehehehe. i prefer petang. sebab pagi ramaiiii giler. petang kurang sikit.

Cerita full pasal buku pink ni nanti2 lah kalo i rajin yer. lagipown dah ramai dah buat entry pasal ni kan. i skip jer boleh kan? :D

Jumaat ni ada 2nd checkup. kena minum air gula la pulekkssss.

Soalan no 5 --> Kesihatan sekarang?

Jawapan dia:
Alhamdulillah i am back to normal sudah :P. dah boleh memasak balik dah. after raya dah balik rumah sendiri. siap boleh buat half open house lagi untuk my close friends hehehe. menu2nya:
  1. Nasi minyak - 8 pot beras
  2. Ayam masak merah - 2 ekor ayam
  3. Acar timun
  4. Papadom goreng
  5. Bihun goreng singapore - 2 paket
  6. Sandwich sardin - 2 paket roti
  7. Popia ketam goreng
  8. Salad buah
  9. Air geli2 special punya! <-- aku pown tak reti nak bagi nama apa kat air tu. resepi from my MIL. nama kami2 yang reka. terbaekkk punya air. my friend siap tapau bawak balik lagi tau? :P

Kawan2 aku sume tak sangka aku buleh masak macam tu banyak. jangan kata dorang, bila aku sendiri tengok balik list tu pown macam tak sangka aku masak sume tu sorang2 herherher. eh dalam 30 orang jugak tau datang? nasib baik ada hubby yang tolong siapkan bahan2. saaaaayang dia :D

Gambar tak sempat ambik walau seketul pown. rugi gilerrrrr rasa ni huhuhu.

Haa apa lagi apa lagi? tu jer lah dulu kot buat masa sekarang. nanti2 kita sambung lagi yer.

P/s: Hari ni 3/10/11, genap 10 bulan setelah kami diijabkabul :)

So Tata.