Wednesday, December 17, 2014

Hafiy & Taska

Bulan 3 tahun depan Hafiy dah 3 tahun.
Alah alah alah alah anak Ibu dah beshaaaaa...

Dah lama berniat nak hantar dia ke taska bila dah masuk 3 tahun nanti.
Aku nak dia bergaul, berkawan dengan budak-budak sebaya dia.
Sebab sekarang kawan dia cuma anak-anak pengasuh semata-mata.
And sorang lagi budak yang pengasuh jaga.
Balik-balik cerita pasal boboi, tak pun kakak, tak pun abang, pastu baby.
Hidup dia berkisar dengan dorang semata.

Hafiy pelat, sangat pelat.
Boboi (anak pengasuh umur 3 tahun lebih nak masuk 4 tahun), punnn pelat kemain.
Budak-budak ni dia belajar dari apa yang dia nampak, yang dia dengar.
Kalau hari-hari pun bercakap sama-sama pelat, memang susah la nak betulkan balik cara bercakap dia.

Lagipun aku ada la sikit kurang berkenan dengan cara pengasuh tu.
Telinga Hafiy pernah luka kena cubit.
Banyak kali okeh.
Yes dia jenis angkat tangan jugak sometime.
Tapi aku sabarkan jer hati, pikir yang positive-positive ajer.
Maybe Hafiy degil ke, tak dengar cakap ke, bergaduh sama-sama dorang ke.
Tapi bila dah agak kerap, hati mak mana yang boleh tahan kan?
Ok lah malas nak cerita panjang pasal ni.
Bikin emo.

Sekarang ni, sementara waktu Hafiy stay rumah abang ipar.
Dekat area rumah aku ni jer rumah dorang.
Tak sanggup dah aku tengok Hafiy kena lagi.
Dah 3 minggu lebih kurang tak hantar ke pengasuh dia.
Tapi aku inform cara baik la dekat dia tak hantar Hafiy dah.

So berbalik pada hajat aku tu.
Memang hajat di hati nak hantar dia ke taska bila dah masuk 3 tahun.
Pilihan pertama aku is CIC (Children Islamic Centre).
Tak la jauh sangat dari rumah aku, just dekat Kota Kemuning jer.
Kakak ipar hantar dua-dua anak dara dia dekat CIC ni, dah nak masuk 3 tahun lebih kurang.
Dia kata tempat ni ok, budak tak ramai, and belajar pun bagus.
Jadi niatnya memang nak hantar Hafiy ke sini.

Then baru-baru ni aku try call CIC ni, tanya pasal pengambilan budak baru.
Tapi mulai tahun 2015 ni, dorang dah tak ambik budak umur 3 tahun untuk jaga full day.
Just ada 2 choice which is 830 pagi - 1200 tengahari; 830 pagi - 200 petang.
Fullday daycare dah tak available dah.
Aku nak yang ada fullday, so tak payah dah nak ke sana ke sini.
So CIC dah terkeluar dari list nampaknya huhuhu..

Genius Aulad and Little Caliph pun aku survey sama.
Salah satu ni aku dah pernah call, kalau tak silap Genius Aulad.
Katanya umur minimum adalah 3 setengah tahun.
Masa awal tahun 2015 nanti Hafiy belum pun 3 tahun.
So tak boleh.
Little Caliph aku survey dalam website, umur minimum adalah 4 tahun.
Lagiiii la tak cukup syarat.
So aku stop dulu pencarian.
Takpela, tangguh la dulu sampai tahun lagi satu, baru hantar ke taska.
Nak buat macam mana, semua nampak macam tak ada rezeki lagi.

Sehinggalah satu hari tu aku nampak satu banner masa on the way ke office.


Ada satu taska baru bukak named Little Huffaz, dekat Berjaya Park, Jalan Kebun.
Tengok macam menarik, dekat pun dekat dengan office.
Satu jalan pulak tu.
Konsep pengajaran dia pun memang seperti yang dicari-cari.

So aku call owner dia, buat appointment nak jumpa.
Kami datang malam, lepas balik dari kerja.
Dah 3 minggu lepas sebenarnya meet up ni, cuma baru sekarang berkesempatan nak update serba sikit.

Entrance
Puppets Room
Puppets Room
Assembly Room
Assembly Room
Assembly Room
Assembly Room
Playroom
Classroom

Dengar penerangan dari Puan Hazlina ni rasa seronok la.
Nak cerita balik pun aku tak reti sebab banyak benor yang dia cerita haha..
Mulanya aku nak ambik borang dulu, then balik rumah baru decide.
Tapi hubby cakap isi jer terus, macam dah berkenan sangat gayanya.
Jadi isilah apa yang patut.
Lagipun Puan Hazlina cakap pengambilan untuk budak 3-4 tahun limit to just 15 orang and 5-6 tahun 30 orang.
Hubby risau la tu kot penuh.


Yang aku suka pasal Little Huffaz ni adalah:
  1. Islamic approach
  2. Yuran tahunan just RM680, murah lagi if compared to others established kindergarten.
  3. Yuran bulanan yang affordable which is RM380 sahaja.
  4. Daycare dari 700 pagi - 700 malam, overtime charge started after 700 malam.
  5. Kadar charge overtime pada RM2/jam.
  6. Bukak pada hari Sabtu pertama dan ketiga (which is senang if aku kena masuk kerja hari Sabtu).
  7. Kids tak wajib diapers free haha.. yang ni aku suka sebab Hafiy still pakai diapers lagi sampai sekarang.
  8. Tempat luas, selesa.
  9. Dekat giler dengan office..
Fees for 2015

Actually tempat ni belum start beroperasi pun.
January 2015 ni la permulaan.
Al Fateh Little Huffaz ni ada 2 cawangan, 1 dekat Berjaya Park and 1 dekat Bandar Puteri, Klang.


22-31 December ni dorang akan buat trial class, for free.
So time ni lah aku nak cuba hantar Hafiy dulu, nak tengok keserasian dia dalam masa lebih kurang 7 hari ni.
Awal-awal mesti mengamuk, meraung, for sure.
Sebab dia tak biasa.
But if 7 hari tu pun still sama keadaannya, maybe Ibunya harus mempertimbangkan untuk menangguh dulu penghantaran ke sini? Huhuhu..
Mintak-mintak Hafiy serasi la yer.
Yuran tahunan tu pun tak wajib bayar lump sum, boleh ansur-ansur.
So if lah Hafiy tak boleh jugak nak sesuaikan diri dalam masa terdekat, tak lah banyak sangat yang rugi.

Takpe-takpe kita cuba dulu tengok macam mana yer.
Ibu is nervous sebenarnya T____T

Tuesday, December 16, 2014

Ohoiiiiiii PTPTN!

Lama menyepi kali ni.
Almost 2 minggu.
JK katanya hahaha..

Sebenarnya iolls adalah baru sahaja pulang dari pejabat PTPTN.
Kenapa dan mengapa paham-paham sendiri sudah :D

Dalam tibi, dalam paper, dalam internet, semua duk kecoh pasal CCRIS tu.
Ok bagi sesiapa yang tak tau lagi ataupun memang buat-buat tak tau (macam aku hahaha), PTPTN bagi tempoh sampai hujung tahun ni jer which is 31 December 2014, untuk berurusan dengan mereka ataupun membuat sebarang pembayaran sebelum nama anda dimasukkan ke senarai CCRIS.
Tak tau CCRIS tu amende?
Silalah google yer.
Kalau anda berhajat nak buat apa-apa loan lepas ni, jangan harap boleh lepas bila nama dah tersenarai dalam CCRIS tu.
Paham ke tidak ni?
Tak paham cepat-cepat google yer.

Aku ni bukan tak tau pasal ni, tapi buat-buat tak tau.
Buat-buat tak endah.
Mak mertua dah banyak kali remind.
Siap kasi keratan akhbar dekat menantu.
Menantu pulak ambik, simpan dalam handbag lipat kecik-kecik supaya susah nak nampak :D

Kalau nak tau kan.. eh nak tau ke?? Hihihihi..
Aku ni dah habis belajar dari 2008, bulan 12.
Tapi sekarang dah bulan 12, 2014, genap 6 tahun.
Satu sen pun aku tak pernah bayar okeh.
Satu sen pun tak.
Nama confirm la dah kena blacklist dekat Imigresen nun kan.
Oleh sebab memang tak ada pun nak ke obersea ke apa, so lagi la aku buat dekkkk jer.
Now, bila PTPTN dah announce kata nama akan masuk CCRIS tu, gelabah la ohoooiiii.
Aku yakin aku adalah salah seorang yang tersenarai ahahahaha..

Semalam dah request dengan boss, nak ke PTPTN pagi ni.
Sebelum apa-apa dah kena bebel dengan boss katanya pinjam duit tak nak bayar, banyak teruk la ini orang hahahaha..

Ok ok kami pergi bayar yer boss.
Kasi kami cuti half day naaaa :D

Pergi bertiga dengan kawan office jugak.
Semua jenis liat nak membayar.
Tapi aku la yang paling melampau sebab dah 6 tahun berlalu :D


Kami pergi dekat Menara MRCB jer, sebelah Plaza Alam Sentral, Shah Alam.


Tak ramai orang pun masa ni, dalam pukul 930 pagi.

First benda aku tanya, macam mana nak clearkan blacklist Imigresen tu.
First thing dia suggest, tukar ke Ujrah.
Ujrah tu amende?


Aku tak reti nak explain sangat tapi masa aku ambik loan PTPTN ni dulu, guna kaedah konvensional.
So sekarang dia suruh tukar ke Ujrah, which is pengurangan Kos Upah dari 3% ke 1%.
Weh serius tak reti nak explain, sila la bukak web PTPTN sendiri yer.
Then lepas tu dia cakap kalau nak clearkan nama dari blacklist, kena bayar kos pentadbiran plus amende entah lagi, total RM1k.
Memang dalam bajet nak bayar banyak tu.


So ok la, bayar jer untuk menyelamatkan keadaan walaupun jariku berat untuk keluarkan duit dari purse -_____-

Tapi nak tukar ke Ujrah ni leceh jugak.
Once dah settle ni, kita akan dapat perjanjian baru.
So perjanjian lama kiranya write off la.
Perjanjian ni kena matikan setem bagai.
Tapi tadi pegawai tu just mintak 2 keping setem hasil, dia akan tolong matikan.

So aku pun malas nak datang banyak kali, kasi settle terus jer hari ni jugak.
Pejabat pos yang terdekat ada dekat Kompleks PKNS.
Jalan kaki jer kami ke situ.

RM20 untuk 2 setem hasil, RM10 each. Nyempat ajer nak posing kannn :D

Eh eh eh lapar la pulak perut ni.
Maklum ler tak sempat nak beli nasik lemak paru goreng pagi tadi :D
Breakfast dulu yuk!


Settle makan, window shopping sikit hahaha pastu pergi balik ke pejabat PTPTN tu.
Tapi agreement Ujrah yang baru tu belum available pulak.
Sebabnya banyak proses kena buat.
Nak clear nama dekat Imigresen, nak settle saman (dah ada saman aku ni yer), so take time.
Jadi pegawai tu cakap dia akan emailkan agreement baru tu, aku lekatkan setem hasil and pos balik dekat dorang.
Tapi perjanjian tu valid dalam masa 14 hari jer, so kena cepat.
After dah settle tukar ke Ujrah nanti, kita akan dapat 1 Jadual Bayaran Balik (JBB) yang baru.


Ok just received an email from them.
Cepat dan tuntas nampaknya servis PTPTN ni.
Terbaik!!

Ok sebelum ni kalau ikut perjanjian lama, aku kena bayar monthly dalam RM260 selama 120 bulan/10 tahun.
Now dah tukar ke lebih kurang RM200 jer untuk 180 bulan/15 tahun.
Perghhh sampai ke tua bayar hutang hahaha..


For those yang nak buat rayuan untuk kurangkan monthly installment, dekat atas ni contoh borang dia.

Tapi sekarang yang pasti nama aku dah clear and tak akan masuk CCRIS.
Itu yang penting :D


17 Disember (eh esok la baru perasan), PTPTN Negeri Selangor ada buat Hari Terbuka.
So for those yang nak buat apa-apa, or tanya apa-apa tu boleh la berkunjung.
Korang yang belum insaf tu, cepat-cepat la bertaubat hahahaha..
Tak payah bayar banyak pun takpe, janji bayar.
Sebab yang risiko paling tinggi untuk disenaraikan dalam CCRIS tu nanti adalah mereka-mereka yang langsung tidak pernah membuat bayaran walaupun satu sen, ataupun mereka-mereka yang memang diam membisu tak hubungi PTPTN langsung.

Aku ada jugak hubungi dorang tu, 2 tahun lepas.
Sekali tu jer la pun.
Bayar?
Tadi la first payment aku setelah 6 tahun :D

Tuesday, December 2, 2014

Pasar Karat > Pureen Warehouse Sales

Pagi ahad yang nyaman.
Pagi-pagi lagi dah kena paksa bangun oleh boss kecik.

Ibu.. api yak ni. Acuh lah.
Kejap lah.. jap lagi ibu basuh.
Ibu.. acuh lah ibu. Api yak ni. Acuh lah ibuuuuu.
Ala.. ibu nak tido jap lagi ni. Ibu ngantuk ni.
Api yakkkk. Nak acuhhhhhh. Ibu anun la ibuuu. Anun lahhhhh.

Hujung minggu pun kena paksa bangun awal.
Stress tahu T_____T

Jam masih awal pagi (pukul 8 di hujung minggu adalah awal yer :D), so jom kita siap-siap keluar berjalan.
Abinya ahad pun kerja, balik pukul 700 malam lak tu.
Nak tunggu dia balik baru berjalan memang tak la kan..
Jalan berdua je la Hafiy macam biasa.

Dalam otak dah pikir dah nak ke Car Booth a.k.a Pasar Karat a.k.a Pasar Tani a.k.a Pasar Stadium Shah Alam.
Nape banyak nau namanya?
Sebab semua nama ni pun orang sebut hehe..

Sebelum tu singgah KFC jap, nak kasi anak teruna breakfast dulu.

Kita nak makan kepciii. Whatsapp dekat Abi dia photo ni, kasi terkesan sikit dekat jiwa. Weekend pun nak keje lama-lama
-__-

Bila dia dah kenyang, nak berjalan pun senang.
Takde la drama airmata sangat kang.
Eh 1 bekas bubur tu tak cukup tau dia sorang makan.
Siap mintak nak lagi huhu..
Dia ni kalau bubur memang bermangkuk-mangkuk boleh habis.
Cuba bagi nasik, memanjang tak nak.
Tak sedap kata dia.
Ok baiklah.

Kami makan ni dekat KFC Extreme Park Seksyen 13.
Dekat jer dengan Pasar Karat tu.
Selalunya kalau nak ke Pasar Karat mesti singgah sini dulu bagi Hafiy breakfast.
Ibu Abi makan jajan-jajan dekat Pasar tu pun boleh.
Dia ni jer yang susah sikit bab makan-makan ni.


Settle makan, playground memanggil-manggil.
Takpe, mainlah.
Memang Ibu nak bagi awak happy pun.


Senang pulak tu dia nak berkawan kali ni.
Haa main la berdua.


Dulu aku kecik-kecik mana main panjat playground ni semua.
Panjat pokok terus okay.
Adik beradik 5 orang jantan, sorang ni jer perempuan, agak-agak iolls ladies sangat ke kecik-kecik dulu?
Jangan harap ok jangan harap -___-

Dah puas dia main, terus gerak ke Pasar Karat.
Cuaca pun mendung jer, just nice.


Eksyen tak nak kasi Ibu bawak stroller.
Tak penat kata dia.
Ok baik, tak payah bawak.
Dah siap warning ni, jangan mintak dukung.
Beria-ria angguk.
Bila dah jalan banyak sikit mula la.

Ibu eyat laa (Ibu berat la)

Tau dia nak cakap berat apa?
Berat bawak diri sendiri hahaha..
Lawak ok budak ni.
Maksud sebenar dia adalah penat.


Kasi dia main belon, alih perhatian jap sementara Ibu usha-usha barang yang nak dibeli.
Tapi gerai yang Ibu cari tak jumpa-jumpa jugak.
Terpaksa la pergi lagi nampaknya hujung minggu ni.
Ehhhhh terpaksa la sangatttt.
Padahal alasan sebab dah gaji hihihi..

Settle dekat sini, berkira-kira pulak nak ke Pureen Warehouse Sale.
Nak ke tak nak, nak ke tak nak.
Sebab Ahad dah last day.
Hafiy ok sangat, behave jer.
Eh jom la pergi, dah dekat sangat dah pun.
Dekat Glenmarie jer kan sekarang dia buat.


Masa sampai tu tengah hujan.
Kejap lebat kejap reda sikit.
Lepas tu lebat balik.
Parking toksah cakap la, memang full.
3 kali pusing, baru dapat parking.
Itu pun rezeki sangat dapat parking dekat.


Elok jer masuk parking, Hafiy dah tertido.
Nak tak nak angkat jugak la.
Nasib baik tak mengamuk langsung pun dia.


Pakaikan cap, tutup dengan stroller.
Kena jugak hujan pun, dekat kaki tangan badan dia.
Dah la hujan, mak kau ni main redah jer bawak anak.
Takde sivik punya mak hahaha..

Tak lama pun dekat dalam tu.
Pergi section baju.
Biasa la, manusia memang ramai, tapi still under control.
Aku still boleh menyelit-nyelit dengan stroller tu.
So kira ok lagi la.
Lagipun baju untuk budak sebaya Hafiy ni dah tak banyak choice pun.
Beli la 3 pasang baju basahan.

Then pergi ke bahagian depan.
Area barang mandian semua.
Ambik barang serba sikit, terus pergi bayar.
Lagipun hari tu masa dekat Mid Valley tu dah beli banyak.
So kali ni topup la sikit-sikit.
Senang bila bawak stroller.
Sangkut jer beg barang tu dekat situ.
Sesuai la untuk mak-mak yang pergi dengan anak jer ni huhu..

Bayar pun tak payah beratur langsung.
Ada 2 section untuk bayar.

Bagi aku la kan, compare dengan yang lokasi sebelum ni which is dekat Petaling Jaya, yang dekat Glenmarie ni much more better.
Parking pun banyak ruang, tempat dia lagi besar, kurang sikit bersesak-sesak.
Aku suka la lokasi baru ni.
Dekat pun dekat ngan rumah, jammed pun kurang.
Eh eh eh bagi review dengan alasan lain kali nak pergi lagi letteww :D


Siap bayar, kita balik :)
Beli kentang untuk Hafiy, bebola untuk Ibu.
Kebulurrrrr T___T

Anak Ibu ni behave sangat. Minggu depan kita jalan lagi yer. Abi sah-sah kena kerja. Takpe kita claim semua expenses, apa susah :D

Ini jer hasil tangkapan.
Head to toe body wash (refill): 2 for RM14
Wet tissue (refill): 2 for RM14
Botol air: RM8, RM8 & RM9.
Baju: RM15/pair.
Murah sikit compared to Maternity and Kids Expo last week.
Murah 1hengget hehehe..

Ok cerita tamat :)