Saturday, April 7, 2012

Berpantang Day 22

It is not really berpantang for me. rasa sedih sangat sebenarnya. sebelum bersalin dulu memang niat hati nak berpantang betul2. tapi apakan daya banyak kekangannya.

Day 15, mak dah balik. dia just jaga kami for 2 weeks. sedih memang sedih lah tapi nak buat macam mana. mak ada hal nak settle. so now dah lebih kurang 1 minggu berpantang without any help kecuali hubby n mom in law sometime.

But still aku jaga makan. even yang lain like bertungku, mandi herba2, berparam berpilis or whatever lah aku memang tak buat, makan aku pantang lah. boring oo makan lauk sama everyday. masak sendiri jangan lah nak expect aku tau sume benda yang boleh or tak boleh makan. so kesimpulannya makan benda sama jer lah hohohoho.

Now dah day 22 tapi luka jahitan still tak baik2 lagi. macam mana nak baik. buat keje tu, buat keje ni. jalan sana jalan sini. kalo orang datang melawat sume suruh rehat rehat n rehat. macam mana nak rehat oiii, keje rumah sape nak buat. hubby boleh lah tolong tapi takat mana sangat. dia pown keje, balik rumah dah penat. so aku pown tak boleh nak harapkan dia buat sume keje jugak. so nak tak nak, sendiri bikin lah.

Since day 3 lagi dah kena keluar rumah sebab badan Hafiy naik ruam yang sangat banyak. doctor refer to KK but bila sampai sana, doctor detect dia ada jaundice pulak. nasib baik lah tak tinggi mana which is tak pernah sampai 200. so doctor just monitor n kena ulang alik pegi KK. n now dah ok dah. ruam pown naik kadang2 bila panas sangat n dia berpeluh jer. nothing to worry. good boy :)

Day 22 - Gegirlnya kita hari ni. nak kata Ibu kita teringin nak anak perempuan, takde lah pulak :D

So korang kalo ada peluang nak berpantang dengan baik, ada orang jaga, gunalah peluang itu sebaiknya ya. mungkin kesannya kita tak rasa sekarang, but akan datang kita belum tau.

So Tata.

7 comments:

Sufi Al-Arshadiy said...

Salam kenal..first time singgah sini.bila bc crita ni teringat time sy bersalin dulu.dari first day beranak sampai la dh habis tempoh pantang..takde sape jaga pun. Betpantang sendiri je..sedih pulak rasa kan..saya mak sakit,kena stroke time saya peknen 7bulan..best nye kan org yg dpt pantang full mak jaga..arghhh..nak nanges...selamat menghabiskan pantang lah ye...hehe

MissRhana said...

bby Iman pun ruam sgt2 teruk. smpai stress time pantang dl. xley panas. tapi jahitan seminggu da baik.guna petua mak :)

mRs mysarah said...

sufi:
itu lah untung sesiapa yg ada org jaga sepenuhnya kan :(

missrhana:
apa petua ur mom tu? boleh share?

yUmIe said...

sarah,i lmbt gak baik sbb jahitan tu terbuka sikit,tp i xg jahit blk pn.hurm u kne make sure lps mndi part tu kne betul2 kering.klu ada miinyak gamat,letak minyak gamat selain dr air cuci yg hospital bg tu.org ckp asah manjakani sapu kt situ pn cpt gak baik.tp i xpernah try manjakani tu.hehe

Zila said...

salam...jumpa blog ni through 'aku bukan bidadari' nyer blog. Seronok baca blog ni. byk info tentang pregnancy yg sy dpt dr blog ni.
So, nk mintak permission to put ur blog in mine. Thanks

:)

armouris said...

terjumpa info ni, pasal berpantang… selamat berpantang … sharing is caring :) - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

PUAN SUE said...

su pun tak berpantang sgt..sebab kesian kt mak dan hasben..su buat je keje umah walaupun tgh sakit tahan czer ni