Thursday, June 23, 2016

Cerita Berbuka Lagi dan Lagi

Salam 18 Ramadhan.

Seminggu tak berupdate.
Biziiiii.....

Bizi dengan kuih raya (alhamdulillah tercapai jugak hasrat nak buat biskut raya sendiri tahun ni, cerita di entry lain nanti).
Bizi dengan deko rumah sikit-sikit yang termampu.
Ubah sikit-sikit jer dari deko asal.
Nak tukar lebih-lebih belum ada bajet lagi.
Maklum ler memindah rumah ni bukan sikit duit yang dipakai.
Tapi takpe syukur semua Allah mudahkan, dah settle semuanya pun.
Tinggal lagi nak menukar ruang sikit-sikit supaya nampak macam "rumah sendiri".
Ok ok bab ni nanti cerita lain hehehe..

Takde apa nak cerita sangat, kita share menu berbuka sepanjang seminggu ni je la.
Masih lagi mengekalkan momentum rajin memasak hahaha..
Hampir tiap hari masak untuk berbuka.
Sempat la berkungfu dekat dapur tu lepas balik kerja.
Walaupun menu tak la mewah, tapi air tangan sendiri tu lain.
Kita makan pun puas hati sebab kita yakin kebersihan dia macam mana.
Rasa pun selari dengan tekak sendiri.
Gittewww ayat-ayat orang yang dah berubah jadi rajin hahahaha..

5 Ramadhan, Jumaat.

Lauk dari office: Ayam masak merah, masak lemak daging dengan nangka, agar-agar santan beli dari colleague

Masak sendiri: Telur masak kicap, ayam marinate goreng

Hubby request telur masak kicap that day, favourite dia.
Senang keje hahaha..
Ayam tu beli dari kawan office yang dah siap marinated.
Ayam dara namanya, seekor RM18.
Mahal jugak la, tapi tak tau tang mana yang sedapnya hahaha..

6 Ramadhan, Sabtu.


Berbuka rumah mak mertua.
Weekend biasanya akan berbuka rumah in law.
Kesian dorang, berbuka 3 beranak je.
Ada kami meriah la sikit.
Mak mertua nak masak meriah-meriah pun syok sikit hehehe..

Tapi Sabtu lepas ayah mertua takde, dia ada event berbuka puasa dengan kawan-kawan lama dia, ex Air Force.
Eh jangan tak tau, ayah mertua iolls ni dulu tentera tau.
Tentera udara.
Tapi bahagian maintenance kalau tak silap.
Tapi dah resign, kerja Goodyear.
Tu yang menurun ke anaknya tu.

7 Ramadhan, Ahad.
Berbuka dekat wedding kawan lama, di ENTRY NI.

8 Ramadhan, Isnin.


Masak ni je.
Telur dadar n sup sayur.


Sebabnya lauk lain dah meriah :D
Murtabak & kuih tepung pelita husband beli.
Kuih onde-onde aku beli dari kawan office.
Masak lemak kupang & ayam kicap dari cafe office.
Bubur lambuk & ayam masak kunyit yang lebihan tapau dari rumah in law.
Haihh makan bertiga je tapi meriah kemain.

9 Ramadhan, Selasa.


Aku masak nasik goreng!
Tau nape aku excited sangat?
Sebab selama ni masak nasik goreng mesti fail.
Ada jer yang tak kena.
Tapi kali ni menjadiiiiii.
Sedap lak tu hahaha..

Nasik goreng nenas, tapi takde seafood.
Letak ayam & sosej je.
Sedap :))



Hubby request buat pattaya.
So balut la nasik dia dengan telur.
First time buat pattaya bagai ni.
Nasib baik tak bocor bungkusannya sebab i guna 2 bijik telur.
Kuat sikit daya tahan dia hehehe..


Menu dari cafe: Masak lemak udang & nenas, telur sambal, ayam goreng.
Lauk semua double sebab kawan kasi kupon dia.
Asam gumpal yang tak berapa nak gumpal tu dari kawan office.
Yang i masak cuma nasik goreng & popia ketam je.
Kuah popia dari rumah in law.


Dan juga sebalang keropok keping buat ulam dengan nasik goreng.
Kami orang pantai timur memang macam ni, makan nasik goreng ke mee goreng ke, even nasik berlauk pun suka ada keropok.
Dan 2 orang hero dekat rumah tu pun habitnya sama.
Tu 1 balang besar keropok biasanya tahan sehari je.
Ni bulan puasa je slow sikit.
Kalau tak, selalunya hari ni goreng, esok kering.

10 Ramadhan, Rabu.


Menu ringkas lagi, cuma masak mee goreng dengan telur dadar.
Nak habiskan stok mee dalam peti ais.
Nanti kang lama-lama jadik keras.
Eh ke aku jer yang mengalami masalah ni?
Kalau beli mee aku memang akan letak peti ais, then nanti bila lama sangat, lambat masak, mee akan keras and cepat hancur, pendek-pendek.


Haaa walaupun mak balik kerja dah lambat, sempat lagi mak bako puding roti ni haa..
Senang ya amat.
Tapi hangus jugak lagi hahahaha T_____T

Bukan salah i, salah oven tu.
Tu oven kakak, and sebenarnya bukan la oven pun, macam microwave macam tu.
Dia kata dia pernah buat puding roti, ok je.
Aku yang tak reti setting agaknya  -___-


Whole menu that day.
Ayam tu yang marinated tu.
Ada lagi belum masak.
So i panggang pakai kuali ajaib je.
Kuih tepung pelita tu kalau boleh tiap-tiap hari nak kena ada.
Dapnyeeeeee.

11 Ramadhan, Khamis.

Ayam masak kunyit.

Daging jeruk goreng.
Haa yang ni dapat masa beli pakej #BarangDapurBasah.
Later i story...
Panjang dah entry ni haa..


Menu tak meriah mana.
Tu puding roti hangus hari sebelumnya.
Lauk dari cafe tak ambik, jemu huhuhu..

12 Ramadhan, Jumaat.

Aku tak puasa, sebab sakit gigi ya hampunnnnn.
Terpaksa makan pain killer sebab sakit dia tu tangkap kepala.
Memang tak boleh buat keje.
Dah tu alang-alang tak puasa, lunch time balik rumah masak megi.


Lazatnya nampak megi ni hahahahaha..

Rasanya macam tak masak kot hari tu.
Eh ye ye.
Hubby beli lauk dari office dia, cukup-cukup je.
Aku sakit gigi T______T

13 Ramadhan, Sabtu.

Selalunya weekend kami mesti pergi berbuka rumah in law.
Tapi hari tu mak mertua call bagitau dekat taman dia ada jiran India dia buat majlis, so parking susah, confirm penuh.
Pastu mak cakap, "Mak datang berbuka rumah kamu je lah"

Tu diaaa... kelam kabut aku pikir menu hahahaha..
Masa tu dah la tengah sibuk buat cookies raya.
Gigi sakit berdenyut-denyut.
Masih jugak tak puasa sebab kena makan ubat.
Sakit tak sakit, biskut raya tetap jalan :D

Tapi nasib baik mak bagitau awal tau.
Jadi sempat la defrost daging, ayam untuk masak.


Maka terhasil la menu-menu seperti berikut.
Ayam masak merah, daging masak dendeng, sayur campur goreng.
Ayam paprik (eh ke tomyam?) tu my biras yang bawak.
Ajak dorang sekali masa tu.
Senang sekali jalan berbuka ramai-ramai.


Puding milo from my biras, cekodok dari mak mertua.


Mak mertua iolls bawak bubur lambuk jugak.
Konsep potluck katanya.
So nasik memang i tak masak banyak sangat la, takut tak habis pulak.
Sekali nasik tak cukup daaaa.
I masak sedap sangat kahkahkah.


Seronok bila dapat berbuka ramai-ramai macam ni.
Meriah je.
Tengok budak-budak, mak bapak budak makan dengan berselera, hilang penat memasak.
Hubby tak habis-habis duk puji aku punya daging dendeng tu.
Terbaik katanya.
Siap request untuk masak masa raya nanti.
Iye baiklah, beli la daging tu.

14 Ramadhan, Ahad.
Esoknya tak masak, berbuka rumah in law.
Gambar takde, malas ambik :D

Ok habis dah cerita pasal menu berbuka kami dari 5 Ramadhan sampai la 13 Ramadhan.
Hari seterusnya nanti-nanti pulak aku update kalau rajin hehehe..

As Salam :)

Monday, June 13, 2016

Wedding on Ramadhan

Semalam attend wedding one of my close friends.
Akhirnya kawen jugak dia.
Sebaya aku je umur dia ni, lahir tahun 1985.
Umur kira sendirik.

First time attend Indian wedding rasa sangat awkward hokey hahaha..
Rasa pelik, rasa janggal, rasa serba tak kena.
Ye la sebab selalunya attend wedding orang-orang kita je, tak pernah lagi pergi wedding lain bangsa ni.
Dari rumah lagi duk pikir nak pakai baju apa, nak pakai tudung apa.
Nak pakai baju kurung macam tak kena, nak pakai jeans macam tak hormat majlis, nak pakai saree haku takdee hahahaha..
Jadi pilihan selamat adalah dengan pakai jubah a.k.a dress labuh kaler hitam.
Senang, universal, selamat.

Dari awal lagi kawan aku ni dah bagitau, wedding dia nanti akan buat dekat club dekat Kajang.
Caterer dia adalah Halal.
Dorang jaga bab ni sebab wedding ni jemput ramai jugak malay.
Ayah dia ni tokey besar dalam Shaklee, ramai la kawan-kawan malay dia.
So memang dijamin la bab ni.

Geng merah ready to go!

As usual, dari rumah on Waze, jalan dengan konfiden hehehe..
Nasib baik la sekarang ni teknologi di hujung jari kan.
Taip jer dekat Waze tu nak pegi mana, semua dia tau.
Bijak betul dia tu :D

Perjalanan dari rumah kami ke Mewah Club, Kajang tu lebih kurang dalam 40 minit macam tu.
Wedding dia ni buat malam, so kami dah standby siap-siap kurma dalam beg, kot la tersesat ke, jammed ke kan.
Tapi kami sampai awal, dalam pukul 7 dah sampai.

Main entrance
Thayalan & Nanthini
Sampai jer, lepak dalam kereta jap, sebab Dinner start 7.30 malam.
Keluar dari kereta, jumpa la dengan ex-colleagues.
Lama kot tak jumpa, ada la 3 tahun.
Best bila dapat jumpa balik.

Cute little Humayra

Semeja dengan kawan aku ni.
Dulu dia sama Account Exec dengan aku.
Lepas aku resign, and semua orang pun resign, dia naik pangkat jadi Manager.
Ok la rezeki dia kan.
Tapi lama-lama dia pun lari dari company berhantu tu hahahahaha... 

 
Menu boleh diterima tekak la.
Tu yang kaler gelap sikit tu kambing, aku tak makan.
Kasi balik dekat suami yang tukang ambik.
Dah lama kawen pun tak tau aku tak makan kambing <--- ayat balas balik.


Budak ni makan banyak giler kot.
Tak cukup 1 pinggan yang abi dia ambik, ibu pulak terpaksa bangun tambah lagi 1 pinggan.
Habis ok dia makan (maknya makan beberapa sudu je).



Kitorang dah habis makan, baru Devi sampai.
Cantik anak dia, berkenan betul aku hahaha..
Tengah preggy 5 bulan dia tu.
Saajita pun dah 2 anak.
Yang aku ni bila nak tambah????
Stress mak tau.
Umur makin lanjut, saiz badan makin berganda, anak dukkkk la sorang tu je hahahahaha..
Takpe takpe, insyaAllah ada rezeki aku nanti.


And last sekali mesti la bergambar dengan Bride & Groom keennnn.
Menggalah betul suaminya sehinggakan kelihatan sangat katik suamiku di situ :D
Pelamin dia lawaaaaaa.
Pengantin pun lawaaaaaaa.
Dorang dah officially maried on 8th June lagi, so yang malam tadi tu was their Wedding Reception a.k.a Wedding Dinner.

1 Malaysia sangat tawww

Dengan ex-colleagues :)
Yang sebetulnya ex-colleagues dekat dalam ni cuma 7 orang je (termasuk pengantin perempuan dan aku).
Tapi partner masing-masing dah masuk, takkan nak halau.
Kecik hati orang tu kang :D
Tapi yang penting, kami semua adalah ex-colleagues sebab semua dah blah dari company lama tu.
Kan dah kata company tu berhantu hahaha..

Kemain melentok anak bujang i ni haa
Ok bye nak balik dah.

Dah sampai kajang tu ingat nak singgah Satay Kajang la kononnya.
Tapi perut dah kenyang daaaa..
Balik rumah tido lagi bagus hehehe..





Jom pikir menu nak masak untuk berbuka hari ni pulak.

Bye :)

Friday, June 10, 2016

Berbuka Hari ke-4

Salam 5 Ramadhan :)

Tak ada apa sangat pun nak story, pasal juadah berbuka jer.
Seronok pulak rasa bila masak, susun elok-elok, snap gambar.
Husband nak usik pun siap suruh hold kejap hahaha..


Main dish semalam.
Ikan kembung sweet sour.
Kebetulan ada beli nenas madu 2 hari lepas (untuk buat ubat batuk anak. nanti aku share macam mana nak buat ye).

 
Alang-alang ada nenas ni, fresh lagi tu, kita potong masuk dalam masakan pun sedap.
Selalunya guna nenas dalam tin je.
Eh nenas madu yang aku beli tu memang betul madu tau.
Murah pun murah.
3 bijik RM5.
Takde la besar, and takde la kecik cenonet sangat.
Sedappp, manisssss.


Ini jer yang aku masak.
Sayur campur takde seri sebab hijau jer semua.
Sayur kaler lain habis stok.
Telur masin mak buat, banyak stok dalam peti ais tu.
Rebus sebijik, nanti lama-lama kang rosak pulak telur tu.
 
 
Ini whole menu semalam.
Lauk dari cafe office: asam pedas ikan pari, masak lemak kepah, sup bebola.
Aku ambik jugak semalam, sebab husband suruh.
Dia kata rugi kalau tak ambik.
Ok dia suruh ambik, jadi dia yang kena habiskan.
Sebab aku tak berapa ada selera nak makan makanan dari cafe time bulan puasa ni.
Tekak nak makan masakan sendiri jugak.
Sedap lain macam pulak rasa air tangan sendiri sekarang ni hahahaha...




Saya punya juadah berbuka.
Alhamdulillah syukur atas nikmat Allah :)

Anak teruna pun makan bertambah walaupun berulang-ulang minum air sebab pedas.
Mak nya pun tak hagak-hagak time masak tu, letak cili padi macam nak makan sorang hahaha..
Nasib baik anak i spoting.

Takpe, Hafiy suka makan pedas. Ibu masak je apa-apa. Ibu masak semua sedap.

Kembang kempis hidung mak :D