Thursday, September 12, 2013

Ajar Anak Menabung

Seeloknya mulakan sejak dia kecik.
Tanamkan minat dia untuk menabung.
Takde la besar nanti dia asyik nak belanjaaaa jer.
Simpannya tidak.
Macam aku hehehe.

Hafiy Al Zikry punya :)

Aku bukan penabung berjaya.
Sejak dah kawen ni kami suami isteri ada tabung share.

Ibu dan Abi punya. design sama tapi tak boleh korek punya ni. nak ambik duit kasi pecah ini tabung dulu laaa

Tapi kan aku selalu ngelat.
Tiap kali gaji patut masukkan sekian2 amount.
Tapi bila tiba hujung bulan jer.....

Hutang semua dah bayar ke?
Dah... untuk makan, parking, minyak, pengasuh hafiy, sume dah standby..
Duit untuk masuk tabung?
Ala... bulan ni tak cukup la.. nak bayar bla bla bla bla bla.. nanti nak beli bla bla bla bla bla...... tak cukup la awak..

Kalau untuk menabung ada jer alasannya hehehe..
Tapi kalau untuk spending, menyoping, tak pulak kesah.
Bukan suami tak kasi duit, tapi aku yang tak pandai manage duit, tak pandai simpan duit.
Inilah masalah problem paling kritikal yang aku hadap.

Nasib baik dapat suami yang vise versa.
Walaupon dia bukan accounting background, cara dia manage duit jauh better dari aku yang belajar akaun sejak dari sekolah menengah ni.
Nak kasi akaun orang balance memang terror, tapi akaun sendiri asyik defisit jer hahaha.

Bukan tak dididik dari kecik.
Tapi sendiri punya masalah.

Dulu masa kecik, mak ayah siapkan sorang 1 tabung.
Masa tu mana ada mampu nak beli segala jenis tabung ni.
Pakai jer dari alam semulajadi.
Tabung buluh.
Masa mak ayah nak buat, berlagak nak yang paling besar buluhnya.
Konon nanti tak muat.
Padahalllll nak isi suku pon payah hahaha.
Duit syiling la katakan..
Asyik lah duk timbang guna tangan dah berat ke belum tabung tu.
Tapi bila mak tak ada, sebok korek.
Buat beli meggi hahahaha......

Budak2.. kenangan....

Jadinya, aku tak mau anak atau anak2 kami nanti jadi macam aku.
Suka perabih duit.


Tabung ni Ibu beli untuk Hafiy yer?
Nanti duit dah banyak kita simpan dalam bank.
Ehhhh akaun bank budak ni pon belum bukak lagi.
Bila la nak carik free time untuk ke bank.


Duit sejak dari dia baby lagi tak tersimpan.
Ibu asyik pinjam ganti pinjam ganti jer.
Duit orang datang melawat, duit raya untuk 2 tahun.. sume cash in hand lagi.
Bahaya bahaya bahaya.
Bahaya sebab dapat mak macam ni hahaha.


Now Ibu yang tolong masukkan untuk awak.
Buat masa sekarang sehari minimum RM1.
Later2 ada rezeki lebih, lebih lah Ibu masukkan okay?

Time nak masukkan tu, aku lipat duit kasi kecik, letak dekat lubang tu, suruh dia tekan sampai masuk.
Seronok aje budak ni.
Pastu asyik mintak "Na na na.."
Kering la duit Ibu sayang oii.. ;)

So Tata.

1 comment:

Aty_Fared said...

aty teror menabung..hahaha..walaupon suker perabehkan duit..tapi aty agak disiplin dalam hal menabung...tapi sejak tak kerje..aty menabung pakai duit belanja asben bagi...pastu...cakap duit dah habes..die kene kasik lagi..haaa...kire die ar menabung kan dan aty tak...tapi aty kene buat macam tu sebab fared is boros..!! lagi boros dari aty...eeaaahh..matik lah kalau fared tau aty kondem die..ngeee