Thursday, December 16, 2010

Review: Bilik Pengantin

Patutnya aku review pasal engagement n nikah dulu, tapi takmo la. nak skip. sebabnya nanti dalam post nikah akan ada gambar bilik, so tak surprise la kan? eceh. so aku masukkan entry ni dulu yer :P

What i love most about my wedding was my room! yes i really love it. bilik pengantin hasil ilham dan inspirasi dari pengantin sendiri. maunya tak suka kan? hehehe. aku kumpul idea sikit2 sampai la terjadinya bilik yang aku idam2 kan. n perkara yang paling tetamu puji pown, bilik aku la. bukan pengantin, bukan pelamin bukan benda lain. bilik pengantin dah overshadow pengantin weh. ahahaha.

Aku hias bilik ni from zero ok. bilik ni memang kosong n tak pernah orang duduk pown. bilik separa siap masa tu. but now dah fully furnished weh. haha.

Ini jer gambar keseluruhan bilik yang mampu disnap. pink uuuu. lawa kan? kan? :D

Jom kita story one by one.

Cat - the colour

Gabungan dark pink + white. majoriti memang menentang habes la pemilihan kaler aku ni tau. abang2 aku sume tak berkenan kalo aku cat bilik aku tu kaler dark pink. dorang kata kalo nak pink jugak, buat soft pink jer, dark pink tak lawa. terang sangat la, pink sangat la. tapi aku berkeras jugak nak kaler tu. sanggup aku balik kampung 2 minggu berturut2 semata2 nak carik kaler yang aku berkenan. takmo suruh dorang pilih, lain jadinya nanti! haha.

N hasilnya, 100% puas hati! suka sangat2 bila dah siap letak perabot n what so ever hiasan. macam bilik princess barbie uollssss. hahaha.

Perabot

I decided to make it all white. pink + hitam = tak cantek. for me la yer. so i choose white. memang sangat kena dengan warna cat yang aku pilih tu. its soooo lovely :))

So bila set perabot putih, sume yang lain pown aku beli putih. baru la matching kan?

Hiasan

Cermin besar. i bought it from Nilai 3, angkut sampai Ganu nun! giler kental kan? measurement 4' x 3'. the price? it just RM100! saaaangat murah dengan kualiti yang saaaangat bagus. i love it to the max la wa cakap lu. ekekeke.

N dekat bawah cermin hikmat ni, aku letak console table. sangatlah berkontrobesi tau ini console table. merata aku carik warna putih, susah giler nak jumpa tahu? last2 tau apa aku buat? beli jer apa yang ada, kasi spray kaler putih. selesai masalah! haha. terima kasih Mr Busy (masa tu belum jadi suami mithali :D)

Pasu bunga putih, also bought it from Nilai 3. its for RM28. the best price yang aku jumpa for that design. nampak lampu meja juntai2 manik kristal tu? meh close up sket.

Ha lawa tak? lawa tak? i sukaaaaaaaaa. bought it for RM100. also at Nilai 3. see, majoriti items aku angkut dari sana. puas hati tau, berbaloi-baloi :D

The pink carpets n the curtains, also from Nilai 3 :). carpet pink tu sekeping rege dia RM150. beli 2 keping (different measurement) they give me RM280. carpet bulu2 yang sangat soft n sejukkk. masa malam pakai inai aku tido atas carpet jer tau? syokkk. haha.

Bantal bulu2 lembut corak roses, bought them from The Store, Plaza Alam Sentral, Shah Alam for RM19.90 each kot. wall sticker dekat atas kepala katil tu, tak sengaja tempek kat situ. mula ingat nak cabut balik, tapi orang kata comel, so aku biarkan jer la sume ;). ni adik aku yang tolong tampal, tangan dia berseni dari aku walaupown dia adalah seorang lelaki. hehehe.

Flowery frame tu plak, aku DIY. dapat inspiration from Aty sayang. thanks Aty for the idea! mula ingat nak letak atas kepala katil, tapi the colour tenggelam plak. so tempek jer dekat atas meja solek ni. ok la kan! :)

Nampak tak pomander balls tu? tu bukan aku buat. but someone yang sangat baik hati kasi aku pinjam. Mekaseh cayang. nanti i pulangkan yer? ;)

N kesimpulannya, i really L.O.V.E my room! even lepas kenduri pown, tak rasa janggal biarkan bilik dalam keadaan macam ni :)



So Tata.

46 comments:

Fardilla Fawzi said...

Seriusly sgt chantek. Sumpah tak tipu. Makin semangat plak nak cari idea for bilik pengantin.

Nak pinjam idea bole??? Hehehe

Byzura Mj (By) said...

cantik! BY buat kat rumah kakak. so kakaklah deko. hehehe.teringin nak hias sendiri.

rose said...

cantik!memang patut pun org puji..rasa mcm nk tumpang tido je kt bilik tu..hehe =)

mizz sue said...

serius!!! cantik!!

ally said...

waaa...santek sgt...mood pengantin terserlah walaupun pinky..pink yg cantik...=) *suka cat dinding itu*

farahfatihah said...

waaa cantikkk...sib baik berkeras..kalau x, pasti xmcm ni hasilnya =)

Khumaera Ismail said...

lawa gila~!! =)

noridaramli said...

cantek sgt dear.....nk tye...cadar tu beli ktne...lawa la

PurPLe LaDy AiFA said...

mmg cantikk sarah! i love the color and the carpet! murahhh and berbaloi2~

mysarah said...

fardilla: really i tak kesah if ada b2b yang nak guna idea ni. lagi berbesar hati tau!

bilik kita, kita kena semangat ok! ;)

mysarah said...

by: org deco memang best sebab tak payah penat keluar idea. tapi kepuasan tu tak sama. so if u ada idea, topup la sikit2

mysarah said...

rose: jangan kata u rose, i sendiri tdo dengan sangat nyenyak tau. haha. best sebab rasa sangat tenang n sejukkk mata memandang :P

mysarah said...

mizz sue: tenkiu ;)

mysarah said...

ally: tu lah. tapi sekali tengok org tak kata bilik pengantin, tapi bilik budak giler pink! haha

yes i love that colour toooo ;)

mysarah said...

farah: kadang2 keras kepala ni mendatangkan faedah. kan? :P

mysarah said...

khumaera: tenkiu tenkiu tenkiu :))

mysarah said...

norida: cadar tu i beli dekat Nilai 3 jugak. sorry lupe nama kedai. actually cadar ni cadar lama n dah ada sikit kaler yang rosak. tapi tak nampak sangat. so i mintak kurang punya kurang n the last price yg dia bagi was RM350. tapi material dia sangat best n sejuk n lembut. its cotton tau. tak rugi sangat beli. puas hati! :)

ElyaElmo said...

sarahhh..lawa gileeee okkk!!!seriuss lawaa..
sarahhh beli flowery frame tu dekat mana???

mysarah said...

aifa: sangat berbaloi sebab hasilnya memuaskan hati sangat2. sayang sgt dekat carpet tu. besttttt :P

mysarah said...

elya: i beli frame biasa kaler putih ada gambar. then i keluarkan gambar n cermin, letak gabus n cucuk2 bunga. jadi la macam tu. is it help? :)

noridaramli said...

ala xigt ke...nmpk material die mcm selesa je tdo..huhuhuhu

mysarah said...

norida: memang selesa sangat. lembut n sejuk untuk tdo

ok takpe nanti balik i selongkar balik bil2 ok? kalo jumpa i'll let u know. kalo takde, mintak maap awal2! ehehe

masmOna said...

sarah! it was soo lovely ok. saya suka pink huhu =) lampu juntai juntai tu cantikk!!

::Destinasi nurfadhilah :: said...

sarah..tahniah.. lawanye bilik pengantin.. lawa sgttt.. bunga deco yg cucuk2 tu sgt awesome. kite pun ade terfikir cmtu b4 tp sarah gabung dgn frame tu jd lg lawa lah..
kite dah lame berangan nak cari langsir corak damask camtu.mne nak cari yer? mahal tak?
btw.hri tu kte xdpt nk attend kenduri s.alam.p beli gelang tgn..hehe.. sape2 b2b yg nak cari barang kemas utk nikah bole PM kite utk alamat kedai tu.kat port klang. berbaloi2..senyum2 aje xsabo nk pakai.tp kena tunggu lah nmpaknye.huhu.. semoge bahagia hingga ke akhir hayat.

iedayah said...

cantik giler sarahhhhhhhhhhhh!!

safiyyah osman said...

sis!memang terbaik!!!!!!!!!!!!suka suka suka!!!!!:)...berbaloi baloi gak shopping barang kat nilai 3 ye dak..ahahaha...

admire gila la bilik nih..pinjam.hiihiihihih...

noridaramli said...

hehehehhee...okeh...eh xpayah le...nyusahkan awk je..huhuhuu

mysarah said...

masmona: im not really into pink tapi bila tgk bilik sendiri, tetiba minat timbul. haha

yes i love that lampu too :)

mysarah said...

nurfadhilah: tenkiu :)

flowery frame tu i dpt idea dr aty_fared. i tengok dia punya frame bunga terus jatuh hati tau. terus rasa nk buat utk bilik sndiri. tu yg terhasilnya frame bunga2 tu

langsir tu i beli n tempah dekat Nilai. harga tak ingat la u. tapi tak mahal sangat la. kalo mahal sangat i pown tak mampu. huhu. majoriti kedai sume ada corak cmni tapi i beli dekat Kedai Matahari. cuba tengok2 dulu ok :)

mysarah said...

iedayah: tenkiu sygss ;)

mysarah said...

piya: klo la bilik ni mobile, boleh angkut g sana sini, akak dh kasi orang pinjam dah pown tau. klo tak pown, kasi sewa. wow demand! haha

shopping kat Nilai memang berbaloi kalo kita dah ada target n pandai cari barang dik :)

mysarah said...

norida: takpe tak susah sangat pown. nanti yer. buku tak jumpa. haha

hana yoriee said...

sukenya tgk bilik mysarah..rasa cam hana plak yg nak tidur kat bilik tu..hahaha

Hana said...

so sweet... suke.. :)

yUmIe said...

Sye ade sewaktu kejadian pencarian lampu sisi katil yg ke 2..itu je nk bgtau..terima kasih..kahkahkahkah..

Btw,sarah mebeles sunggoh tahu!!sgt cantik..hehe

Syima Syaz said...

cantiknye...alamak tak pandai lah nak deco bilik...tp akan cuba jugak

gorgeous ♥ said...

dear... nak tanya boleh? =) kat kedai mana u beli cermin besar rm100 tu? suka sgt laaaaa ^_^ boleh u email i di fariha_gurl@yahoo.com ? tq cyg ^_^

lindosh said...

teruja nya tengok gambar bilik tu! cantik sangat!

mysarah said...

hana: i pown rasa macam taknak kuar bolik la u! haha

mysarah said...
This comment has been removed by the author.
mysarah said...

hana: thanks! :)

mysarah said...

yumie: haha. yes yes kamu jadi saksi. tapi hasilnya mantop kan? :D

mysarah said...

syima: kalau ada kesungguhan mesti boleh syg :)

mysarah said...

gorgeous: dah dapat email kan?

mysarah said...

lindosh: terima kasih atas pujian itu :P

Mia-Ina said...

br masuk sini slps kawin sarah....review tgk mjls sarah, cantik sungguh bilik