Monday, March 12, 2012

Pesan Nurse Dan Doctor

Bengkak di kaki up n down. kejap bengkak, kejap surut. bengkak pown sikit jer, tak lah rasa sakit. alhamdulillah.

Now dah 37 weeks + 5 days. macam biasa dah hujung2 ni kena pegi checkup every week.

Alhamdulillah eveything is normal. berat tak naik, turun ada lah dalam 300gm. but ok sajer. cek tekanan darah, urin, HB, jumpa nurse n jumpa doc.

Pesan nurse dan doctor:
  • Kenalpasti tanda2 nak bersalin: ada 3 (either one) - contraction, keluar lendir + darah, keluar air ketuban <--- ok noted
  • Kalau salah satu tanda2 tu muncul, jangan gatal2 nak balik rumah (if dekat ofis), terus pegi hospital. dia kata even anak 1st pown, jangan degil <--- ok insyaAllah ikut hahahaha
  • Barang baby n barang mak dah standby dalam kereta <--- ok belum letak lagi, voley? hahaha
  • Kalau nak bersalin dekat hospital gomen, sediakan 2 beg untuk baby. maksudnya 1 beg kita simpan, 1 beg bagi dekat nurse before masuk labour room untuk dia siapkan baby kita nanti. beg tu kena ada towel, napkin, diapers, baju, mitten + booties + bonnet <--- ok clear
  • Kalau baby gerak tak cukup 10 sampai pukul 9 malam terus pergi hospital, jangan tangguh2! <--- ok kalo dah terlebih lebih lebih lebih camne nurse? herherher
  • Nak bersalin dekat hospital mana pown tak apa, janji jangan dekat rumah yerrrr <--- saya pown tak sanggup la nurse oii! :D

So Tata.

6 comments:

aTy _faRed~ said...

satu kemushkilan-biler betul2 nak beranak tu nanti..baby akan bergerak aktif lagi tak..?? ai selalu rase sakit kat bahagian bawah tu..hurrmm..tp biler tengok baby gerak2 makin aktif..jadi ai kompius..n terpikir2..waktu nak beranak macamane lak keadaan baby dalam perut..?

mRs mysarah said...

aty:

kawan i kata baby akan aktif macam biasa + sakit contraction. so baby takde effect kot hehe

sakit kat bawah tu memang tak dapat disangkal lagi. bila time dia "menggerudi" time2 tu jugak rasa nak terkucil hahaha

veesakura said...

oo, kalo spital swasta, takyah sedia sampai 2 beg eh?

mRs mysarah said...

veesakura:

my fren bersalin dekat ppum, katanya tak payah n i think sume hospital swasta tak payah sediakan beg for dorang. yer lah kita bayar mahal2 kena lah bagi servis terbaik kan ;)

Reen Tart Nenas said...

selamat bersalin sarah!

Dhya Surya said...

Tahniah ibu muda...=)