Friday, March 30, 2012

"Selamat Berjaga Malam"

Bila dah dapat anak, ucapan yang biasa kita dapat:

"Congrats for ur new born!"
"Tahniah dah jadi ibu dan ayah"

Ucapan biasa kan? then ucapan yang selalu jugak diterima dari ibu2 di luar sana:

"Selamat berjaga malam!"

Ok setuju hahaha. dulu before ada anak, selalu dengar orang cerita:

"Ngantuk betul lah. anak aku tak tido semalaman. kembung"
"Apa tah tak kena anak aku malam tadi. kejap2 terjaga, kejap2 nak menyusu"

Sekarang, sendiri alami, sendiri rasai. pengalaman betul lah...

Hafiy memang kuat menyusu. kalau malam, dia akan bangun setiap setengah hingga sejam sekali. menyusu pulak bukan sekejap. every session mesti 10 hingga 15 minit. nak kata susu tak banyak, kadang tu sampai tersedak2 dia dibuatnya. terpijat2 lah mata maknya menahan ngantuk. kadang2 dengan aku sekali terlena. kepala terdongaklah, tersengetlah hahaha. macam tak caya aku kena alami sume ni hohoho.

The first 4 days bersama si kecik ni agak mencabar sikit lah. dengan susu tak berapa nak ada lagi, nipple melecet. anak pulak lapar. fuhhh cabaran sampai hampir bagi FM tau? nasib baik kuat semangat lagi even time dia latch tu rasa nak menitik air mata tapi ku tahankan jua demimu anak hohoho.

N alhamdulillah setakat hari ni cuma susu cap gantung jer yang masuk dalam perutnya herherher.

Pengalaman pasal breastfeeding ni nanti2 aku story lagi yer. cabaran ooooo. dulu aku baca cite orang, sekarang aku sendiri yang alami. memang power lah! agagaga.

So for those m2bs kat luar sana, just be prepared mentally and physically. but trust me everything is worth it :)

Day 13 - Lepas kenyang, lena atas pangkuan. letak atas tilam, uwek2!! 

Opah kita suka pakaikan kita bedak banyak2. kita suakan muka sajer lah :D

Selamat berjaga malam mummies2 di luar sana! :D

So Tata.

5 comments:

cha said...

takpela u mula2 mesti mcm susah sikit kan. kuat ye mommy demi hafiy :)

e k i n ♥ y u s r i said...

mcm muke ibu dielah
hehehehe

luvira said...

hihi...memang mencabar tugas seorang ibu

aTy _faRed~ said...

tak sabar nak jumpe baby...:) harap2 sempat sebelum beranak ni..aritu asben kate-baru lagi..sarah penat lagi tu- huhu..jadi tangguh lagi..eerrr..muker baby seiras u betul ar sarah...:)

safiyyah osman said...

huhuhuh...sama mcm adelia..lena nyenyak atas riba..letk atas tilam...nangis2...bila mlm klu sejuk,dia nak lena atas bdan mak dia ja...xmao tilam lansung....T____T