Monday, September 3, 2012

Syawal 1433H | Aidilfitri 2012 | Part 1

Selamat Hari Raya untuk semua :))

Seriously kehidupan sebagai suri rumah sangat bz! aku rasa lebih bz dari orang yang bekerja kat opis. korang kat opis ada la jugak masa nak ngadap laptop, nak update blog (kalo time takde keje la kan). aku kat umah ni memang la tak bekerja secara langsung. tapi tetaaapppp keje berlambak.

Boss kecik tu sekarang dah pandai tak mau duduk sorang2. nak kita ngadap diaaaa jer. susah nau nak tinggal. nak wat kerja asyik bertangguh jer. tunggu mata dia pejam, ha boleh la nak menyetelkan apa2 yang belum settle. update blog, last thing yang boleh dibuat. "Ibu bukan mengeluh yer sayang, Ibu luahkan isi hati jer :P. takpelah nak, kamu buat macam mana pon, Ibu tetap sayang kamu ketat2 :P"

Baru anak sorang dah kecoh kan? hahaha.

Jadi sementara berkesempatan ni, mari kita bercerita tentang hari raya yang penuh bermakna ini :)

Sebelum Raya

Raya tahun ini, di Shah Alam dulu :). 2,3 hari before raya ada request dengan MIL nak anyam ketupat nasik. biasa dorang buat nasik impit segera tu jer. tahun ni aku yang gatal2 nak wat ketupat. konon nak feel raya lah. mulanya MIL macam tak mau buat sebab leceh katanya. alih2, a day before raya MIL call:

"Sarah, mak dah beli daun ni. bila nak datang anyam? ada 50 helai ni"

Haaa hambik anyam la sampai muntah :P. so tengahari tu before hubby masuk keje, kami gerak ke Seksyen 27.


Berjaya lah menganyam sebanyak 47 bijik ketupat ALONE. nak jugak highlight alone tu herherher. berapa kali pause baru siap. dengan nak melayan boss kecik tu lagi. tunggu dia tido tak tido2. akhirnya menganyam sambil meriba. tangan dia pulak sibuk nak memegang sana memegang sini. sambil mengelak, sambil menganyam dan begitulah seterusnya sehingga selesai 47 bijik kesemuanya. memang betul2 feel raya hahahaha.

1 Syawal | Ahad | 19 August 2012

Malam raya tu memang dah tido umah in law. yer lah hubby pown pagi raya baru habes keje. so pagi2 tu tak payah la nak tergesa2 berkejar ke sana sini kan. n tak lah layan perasaan sedih tak dapat balik kampung masa raya pertama hahahahaha.

Nak dijadikan cerita, baju boss kecik tak siap! huhuhu. pagi raya orang lain cun2 dengan baju melayu, baju kurung, dia hanya memakai diapers sahaja huehuehue. ok bukan salah kami, baju raya dah hantar dekat tailor 2 bulan before raya. tapi tailornya bz manjang. tak menyempat nak pegang baju pown. sape tailornya? Mak Tok si kecik tu lah hehehehe.


Mak Tok dah pegi solat raya, Hafiy bogel. balik solat baru Mak Tok sambung jahit. pukul 1030 pagi, baru siap seluar. pukul 11 baru complete semua! kesian Hafiy hehehe. tapi takpelah janji siap kan. Abi punya pown Mak Tok yang jahit tapi sempatlah siap before solat raya. naseb baek :P. tapi hubby ada cakap, dia dah biasa dah tiap2 tahun memang macam ni. dari kecik baju dorang memang akan siap di pagi raya hahahaha.

Ok tahun depan takmo dah suruh Mak Tok hahahaha. apa pown, tima kasih Mak tolong jahitkan baju hero2 tu ;)


Haji Kamal Din & Hajjah Jamaliah's expandable family :P. gambar yang paling senonoh antara banyak2. tu pown ada yang "cacat" ahahaha.


Gaya bebas katanya.


Little family portrait ;). kata Ummi (mak ngah Hafiy), "Baju dah elok dah baju melayu. tapi awat topi Kpop??" hahahaha. alkesahnya Ibu n Abi dah cuba dah cari kopiah or songkok untuk Hafiy tapi takde yang bersesuaian. songkok tu adalah tapi mahal sangat aku rasa. nak pakai kejap jer, maybe pagi tu jer. pastu memang takkan pakai dah. tahun depan kepala dia konpem membesar. songkok tu sah2 dah tak boleh muat. so Ibu cari alternatif pakai topi saja. lepas raya boleh pakai sampai lebam :P


Material baju dorang ni sangatttt sejuk. warna dia pown mata aku nampak cantekkkk jer :)


Pak Andak bersama anak2 saudara. sorang missing.


Anak2 buah yang susah nak dicontrol. tak boleh duduk diam!


Gaya seorang ayah bila menimang anak kembar herherher.


Mak Tok dan Tok Wan with all the cucus. 1,2,3. comel jer masing2 susun anak. eh paham ke?


Hafiy with Mak Long :)


Recharging battery before pegi beraya :P


MIL dipaksa berposing bersama anak2 dan menantu2 hehehe.


Ada orang kata budak ni macam katun Pocoyo! katanya sama sebab baju biru, topi biru. mulanya aku tak kenal pon ape itu Pocoyo. setelah digoogle, ai tergelak besar hahahaha!

Tau kenapa aku gelak? sebabnya..................






























































Memang sama! hahahahaha. comel giler :D

Then petang dalam pukul 4 kami terus gerak balik ke Terengganu :).

 

Nasib baiklah boss kecik ni tak banyak ragamnya sepanjang perjalanan tu. 8 jam jugak lah baru sampai ke kampung. jalan normal jer, tak jammed pown.

To be continue....

So Tata.

2 comments:

cha said...

Wah pandainya u anyam ketupat. I mmg tak pandai haha.

Haha ala comel je mcm pocoyo. Sama ok haha

aTy _faRed~ said...

Hahaha.memang samer r..!!! Comel sungguh.. :-) suker gambar hfiy jelir lidah..noty..;p