Friday, April 8, 2011

Kabinet Dapur

Seperti rancangan kami sebelum ni, kami memang takkan buat dulu kabinet dapur sebab:
  1. Costly - masa kenduri dah bankrap. sekarang cuma tunggu gaji bulanan n beli barang sikit2. walaupown sume tu tanggungjawab suami, tapi kita sebagai isteri takkan nak tengok jer berpeluk tubuh biarkan kepala dia botak mana nak cekau duit? *lately ni hubby suka botak kepala, is it sebab duit?? hahaha* - Duit simpanan untuk emergency katanya. jangan diusik dulu. ok lah.. ok lah....
  2. Kami ada rancangan masa depan yang lebih besar. insyaAllah dengan izin Allah

And after some arguments discussions, akhirnya kami terus beli movable cabinets. perancangan awal, kami just nak beli kabinet dapur (untuk memasak) and lower cabinets since upper cabinets agak mahal (tak termasuk dalam bajet bulanan lagi). tapi bila survey dekat kedai perabot yang terakhir (sebab sebelum ni dah macam2 kedai kami pegi), kami decide nak beli all 3 types of cabinets. kitchen cabinet, lower n upper cabinets. all together they cost us RM660. berbaloi sangat! puas hati sangat2 even tak dapat nak buat kabinet dapur konkrit *sob sob*. benda yang selalu terlintas dekat kepala aku bila nak beli satu2 barang "Buat setakat yang termampu. jangan ikutkan hati, ikutkan orang. kelak kita jugak yang merana". kemampuan masing2 berbeza. dah ada rumah pown syukur teramat.

Bila kabinet dah sampai, terus kemas barang masuk dalam. teruja tak hengat! hehehe. banyak kali kena warning dengan hubby. n akibat angkat banyak sangat barang berat like pinggan mangkuk n kotak itu kotak ini, esoknya sakit menyerang balik. pergi urut, masyaAllah sakitttttttnyaaaaaaaa. Allah jer yang tau. tobat tak nak paksa diri dah. insyaAllah... hehehehehehe. Tak serik2.........

Hubby tengah nak pasang kipas hadiah. panas terbako duk dekat dapur. maklum la, wiring untuk kipas belum buat lagi. dekat hall jer yang dah siap.

Sebahagian dari barang yang bakal dikemas.

Sebelum

 Selepas
Periuk comel, dapur gas n spice jars hadiah kawen. thanks!! :)

 Sebelum

Selepas
Semua hadiah kawen except periuk nasi comel n mug merah hitam beli sendiri. ehehe. tak payah beli gelas lagi, dah penuh satu almari!


Kemas cincai2 jer dulu. nanti kemas kemudian. thanks yer pada yang bagi hadiah ni semua? sangat berguna untuk pengantin baru :P. ni pown belum habis kemas lagi. microwave, oven, blender, coffe maker, sandwich maker sume dah ada. alhamdulillah rezeki. walaupown hadiah kami tak lah sebanyak mana, semua ni dah cukup memadai. lengkap dah bagi yang baru nak memulakan hidup berdua. oh ye, peti sejuk pown dah ada orang nak derma :P

Semalam pegi mydin nak beli barang sikit, kakak kaunter siap berborak ngan hubby:

K: Nak masuk rumah baru ke ni?
H: Ha'ah. baru kawen je kak
K: Itu lah. barang nak masuk rumah baru sume ni
H: Beli sikit2 jer dulu kak
K: (Sambil senyum) Best jugak jadi pengantin baru ni. nak masuk rumah baru barang semua baru

Hehehehe.. aku pown rasa best :P. after berpenat lelah, we reward ourselves dengan makan banyak2. ehehe

Encik Tembam

 Puan Tembun

So Tata.

5 comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

waa..leh serang umah dia..mask utk maera ;)

jihan musfirah musa said...

bestnyerrr....hias2 rumah baru...seronokkkan..;)

Xora said...

yeay dah ada kabinet dapur. movable kabinet pun kabinet gak, jadi super best! :D

*tiba2 tension pasal tak dapat nak transfer gambar daripada handphone lagik!

sk said...

kitaorg haritu teringin gak nak beli kabinet yg besar mcm sarah tu, tp dapur comel sgt. mesti sempit. huhu

hadiah kawen kitaorg ada dpt sampai 3 sandwich maker, 2 coffee maker. simpan je lah. kalau rosak, ada spare lain. hihi

♥S@R@♥ said...

Assalam,

awak beli cabinet ni kat mana ea? saya rasa berbaloi la price yg awak dpt tu..

tq