Saturday, April 23, 2011

Nah. Sila Baca

Perbualan antara aku dan seorang kawan kat FB. sila baca. kalo tak baca, nanti tak tau cite.
 
"hari tu aku wat upt. masa tu dah 3 minggu lewat tp aku tak la berharap sgt sebab period aku mmg slalu tak regular kan. so aku wat la upt. 1st time buat naik 2 line tapi yg 2nd kabur. then aku buat lagi sekali. pown result sama kuar. so esoknya aku g la klinik. bila wat upt kt klinik, -ve plak. tapi aku mmg tak puas hati la sebab dr tu celup kejap jer, pastu terus kata takde.. then aku balik dgn perasaan hampa. hehe

tapi aku g beli lagi upt kit yg lain. yg lagi power punya. malam tu aku cek, +ve jugak. ni yg aku konpius ni. pastu esoknya petang aku pegi klinik lain plak. dr ni laki dah tua. tapi kali ni aku tak wat upt sebab dh 3 kali buat sume +ve kan. so aku suh scan

kalo ikut perkiraan date last period, aku dh 7 weeks preggy. tapi tu la aku kan period tak regular, so usia kandungan aku kemungkinan besar lain dr org yang period normal. tapi masa tu aku tak argue apa2 la sebab aku pown tak tau kan. so dia scan la.. bila scan, tak nampak baby

maunya aku tak panik? kalo ikut perkiraan minggu, 7 weeks dh boleh nampak kantung even bukan baby. dr tu pown macam tak konpiden jer cakap ngan aku. pastu dia kata maybe u ni molar pregnancy. bila aku tanya apa tu molar, dia suruh aku search kat internet. buleh?

pastu aku tak puas hati jugak sebab dia tak explain betul2, aku pegi klinik lain plak ptg tu jugak. kali ni dr pompuan agak berumur. so aku agak dia lebih berpengalaman la kan. aku pown cite la apa dr tadi gtau aku..

bila kira usia kandungan, pown dia kata 7 weeks. pastu scan, pown tak nampak baby. tapi rahim aku besar. then dia pown kata kemungkinan utk aku molar pregnancy tu ada. konpius aku masa tu. rasa down giler.

dia siap refer aku ke specialist lagi. sedih kau aku masa tu. dia cite la molar pregnancy ni mcm mana. kata dia molar ni, aku mengandung tapi bukan mengandung baby. tapi mengandung tisu yang tak menjadi. sedih weh masa tu...

kuar klinik terus teresak2 aku dalam kete

dh la sorang2 masa tu

rasa down sesangat.. sebab tu la malam tu aku kol kema. hehe

pastu esoknya aku kol la abg aku ty pendapat. org lain pown ada ckp

kndungan aku kecik lagi, tunggu dulu, jangan jumpa pakar dulu. maybe tak nampak sebab kecik lagi. then bila aku go thru internet sume, aku baca la simptom2 molar pregnanacy ni. masalhnya sume simptom tu aku takde. klo ko apa ko rasa?

terus aku rasa semangat balik... so aku decide taknak jumpa pakar dulu. aku g klinik lain pulak. dr ni memang aku suka. then aku pown cite la bla bla bla sume yg dr lain ckp tu.

aku cakap la pasal period aku yg tak teratur sume. aku ckp klo aku mengandung pown aku rasa aku masih lagi dalam 3-4 weeks macam tu. dia memang setuju dgn apa yg aku bagitau tu. dia scan jugak tengok

bila scan memang tak nampak kantung or baby. tapi rahim besar sama macam org mengandung

tapi dia kata kemungkinan aku ni mengalami molar tadi sangatlah rendah sebab "benda" tu tak nampak pown dalam perut aku. lega kau!!

pastu dia tanya either aku nak buat blood test nak konpemkan aku ni preggy or not. sebab dia kata blood test mmg akan bagitau keputusan yg tepat. so aku agree. dia kata result dalam 2-3 hari

so tadi dr tepon, dia kata aku konpem preggy 4-6 weeks. alhamdulillah

sekian :P"
 
Masih terlalu awal sebenarnya untuk umumkan perkara ni. tapi benda baik, tak salah rasanya berkongsi. doakan aku kawan2 :)

So Tata.

18 comments:

safiyyah osman said...

sis..pregnant??taniah!hope baby besar dgn kuat.amin.jgn lasak2..

picairin said...

Alhamdulillah... tahniah sis...^^

.::DinCma::. said...

hai mysarah.. tahniah utk kandungan yg pertama nie.. semoga sarah n baby sihat.. take care dear..

rimieilya said...

tahniah kak sarah...jaga diri lelok tau..

aTy _faRed~ said...

dah pregnant..??!!!! alhamdulillah..!! tahniah.. siyes i yang sangat teruja...:) jage diri elok2 tau.. tak mo lasak2... tak mo drive lelaju n jauh2 okeh..:)

Amelyn A said...

besarnya dugaan... =)
all the best!

Xora said...

oo baru tahu apa itu molar pregnancy. yg saya penah dengar chemical pregnancy aje.

Puan T said...

tahniah bebeh!!wow!! jaga diri bebaik.kandungan ko awal lagi. xsilap aku, by 7 weeks ko scan nnt nmpk baby.sabar ye!!

bos aku penah ada molar pregnancy. gugus 1 = tisu xjadi. gugus 2 = ada baby yg jadi. nasib baik masa d&c xcuci skali gugus ada baby itu!!

iedayah said...

alhamdulillah..congrates dear...=)hppy 4 u...ngeeee..

yUmIe said...

tahniah sarah..waaa i'm worried sbb i pn period xteratur.even skrg ni pn period i kacau bilau..haiyokkk!!

gincuitumerah said...

congratess sarahh..alhmdulillah...

Reen Tart Nenas said...

sarah, tahniah :)

cik puan jihan said...

tahniah sara!!...pregnant..memang kandungan tak akan dapat detect kalo 3,4 minggu tapi sesetengah upt 5 minggu dah dapat detect tunggu lagi 2,3 minggu insyaAllah kalo scan nampak dah kantung baby..;)

chique-jah said...

waaa congrats dear!bestnyee nak dpt baby..take care k?jaga diri tau!

nYomeL said...

dah preggy..?? congrats sarah!!
jaga diri baik2 kehh..?? :D

Putri Qaseh said...

Tahniah..Since u ade gen twins, so mungkin ada 2 kantung, but still xnmpk sbb early pregnancy, thats y doc said Maybe Molar, harap2 semua selamt utk u...

Norfazrihan Yunus said...

Tahniah..erm,saye de menghadapi kekeliruan skg nie,sbb saye da 2 bulan xperiod,then cek upt -ve,sbb nak puaskan atie punye pasal saye pun pegi klinik n soh doc scan tp die ckp mcm nmpk ketulan drh tp mcm nak period,so die bg ubat tok turun darah,saye xtaw nk mkn ke x...

Anonymous said...

Salam kak..saya alami bnda yg sama kak lalui.. Scan xnmpk tp period nk msuk dua bln xdtng..saya period mmg ikut bln cukup...frust sgt2 xtaw samada prgnny or x???:'(:'(:'(:'(