Monday, November 8, 2010

Costing: Bunga Pahar

Kain stokin = RM1.30 each
1 keping = 4 kuntum bunga (8 petals each)
Kos 1 kuntum bunga:
RM1.30/4
= RM0.325 

Dawai = RM0.08 each
1 dawai = 4 petals
Kos 1 kuntum bunga:
RM0.08 x 2
= RM0.16

Manik:
RM0.03 x 2
= RM0.06

Bunga kecil (4 kelopak) = RM0.05

Daun:
RM0.13 x 2
=RM0.26

Ribbon:
RM0.03 x 3
=RM0.09

Net = RM0.02

Pelilit = RM0.05

Lidi = RM0.02

Total cost:
RM0.325 + RM0.16+ RM0.06 + RM0.05 + RM0.26 + RM0.09 + RM0.02 + RM0.05 + RM0.02
= RM1.035

Kos2 dekat atas tu aku dah kira yang paling maksimum. so total cost lebih kurang RM1 sahaja. kalau beli dekat kedai paling murah aku pernah jumpa RM2. tu pown design yang sangat simple. kalo design yang aku buat tu mungkin dalam RM3-RM5. jimat banyak kan?

Cuma 2 benda jer yang tak jimat. masa dan tenaga. jadi renung2kan dan selamat berDIY. peace! :D

 Eh2 tetiba ada gambar penyangak 

So Tata.

6 comments:

iedayah said...

wa..jimat2..=)

K.I.N.A said...

sokong! diy memang menjimatkan..cuma terpulang kepada tukang buat tu..xle hangat2 taik itik je..:)

anaztasias aira said...

jimat ! yang penting rajin dan masa. insya Allah kalo rajin, ada je masa kan dear !

Fardilla Fawzi said...

sgt jimat! Ni tak sabar nak ber-DIY ni...hehe

Bai said...

sangat jimat!! kena plan betul2 kan!!

::Destinasi nurfadhilah :: said...

nanti lepas majlis boleh lah share cara2 nak buat pulak ye.hehe..