Wednesday, November 10, 2010

DIY: Pomander Balls

Ok takmo cerita sedih2 lagi ok? kawan2 b2b kata, nak kawen kena senyum selalu, jangan stress2, take it easy n enjoy the moment sebab satu masa nanti kita akan rindukan saat2 ni. thanx a lot kawan2 sume. i feel like crying bila baca kata2 semangat dari kamu :')

Apa pown yang jadi, preparation kena jalan kan? takmo sedih2 emo2 sampai tak boleh buat keje ok. dugaan sikit2 tu biasa la. kalo takde halangan, tak mencabar la kan? eceh berlagak pulak. kena cobaan sket mula la merah mata tu! muahaha.

Ok2 tutup story yang tu.

Lunch semalam i went to Mydin USJ. nak beli bunga for my pomander balls. orang buat, i pown nak buat jugak u. dah banyak kali usha bunga kat situ. murah beb kalo banding ngan tempat lain. cuma tak tau nak beli yang macam mana jer.

So semalam pilih punya pilih, i came out with decision.


Bunga matahari ke bunga daisy?

At first nak beli bunga ros. tapi takde saiz yang bersesuaian. lagipown masa housemate aku nak kawen dulu dia dah guna bunga ros kecik2. mak aihh susahnya nak cucuk dekat bola tu. kena pakai jarum peniti plak. menyusahkan dan menyakitkan tangan! takmolah. n nasib baik jugak jumpa bunga ni. sangat bersesuaian!

Balik rumah terus jalankan projek. tak sabar sebab dah lama simpan bola gabus ni. housemate aku dulu tersilap beli saiz besar. so aku ambik for my own use. oh dia beli dekat Sin Yin. aku tak pernah pegi Semua House. sadis kan? 

1st kita kasi potong itu bunga.

Batang bunga ni keras. so senang nak cucuk dekat bola tu.

And done! 5 of them. suppose ada 6. tapi bunga tak cukup. lunch ni nak pergi beli lagi sikit.

Costing: Pomander balls 

Bola Gabus: RM3/pc
Bunga: 1 tangkai (5 kuntum bunga) = RM1.90
1 pomander ball: 5-6 tangkai bunga = RM1.90 x 6 = RM11.40
Total cost: RM3 + RM11.40
=RM14.40

Kalau beli puluh2 ringgit (RM30 ++). buat sendiri lagi best. jangan risau senang jer ok. trust me ;)

P/s: Aku nak tambah lagi pomander ball ni. tapi memang dah tak sempat nak pegi sana. ada sesape nak pegi Semua House? nak kirim pelessssssss :D

So Tata.

17 comments:

iedayah said...

siannye sarah..btw..sweet r hasilnye dear..

cik juju said...

cik juju x sbr ni. nk buat jgk

Khumaera Ismail said...

damn nice~!!! thanks for sharing..na wat jgk la camnie.. =)

Bai said...

cun! by pun nak buat lagi.. tp nak tengok dulu keadaan mcm mana..nice dear!

:: aJa :: said...

wahh..
kamu da siap..
ai xtaw bila siapnyer...hohohoho
berusaha!!!

Fardilla Fawzi said...

Seriusly, chantek.....

I pon slalu gi mydin USJ tu nak cari bunga yang murah-murah tapi chantek...siap promote kan kawan lagi suh beli bunga kat situ...

Eh kat mane nak beli bola gabus bulat tu ye...hehehe

yUmIe said...

hehe sarah u yg siap dlu mende alah ni!!!
yelah u tgl lg 3weeks kn..so musti le siap dlu..hehe=)
dh cntk dh 2..gud job..huhu

.::DinCma::. said...

cantiknyaa..
suka2! warna pun sweet..
gud job.. xmau sedih2 lg k..
hope everything ok dear;-)

CikSyafa said...

yeay ada teman DIY!syafa pun gigh menDIY pomander ball!chaiyoook ^__^

nYomeL said...

nice! sarah.. nak mintak izin. nnt sy mahu share ini link.. bole ekk..?? bole ekk..?? for my future reference. ;)

PurPLe LaDy AiFA said...

ohhh cantikk nye pomander bukn rose! like!

Cik Belle said...

cantikk! sara, be strong ya! =)) *hugss*

aTy _faRed~ said...

sara... saye ade 5 biji pomander ball.. tapi artifical roses lar..bukak kekwa yang cantik macam awak nyer.. tapi... saye nak bagi awak pinjam kalao awak nak.... nanti sms jer saye ek.... ade no tipon kan..kat kad kawen...

nYomeL said...

hehehe... tq babe!

sudah share disini:
http://lurvyu.blogspot.com/2010/11/diy-daisys-pomander-balls.html

sharing is caring! :)

safiyyah osman said...

sis..bila tgk sis semangat dok DIY..saya pun turut serta semangat..hahahaha...

ElyaElmo said...

sarah!!menarik...
tapi mood nk DIY tu lom dtg lagi laaaaaaaa..hhuhuhu

missAtiey said...

cantik! :)