Tuesday, October 12, 2010

From Shah Alam to Kuala Terengganu

Entry lepas macam pisang goreng panas daa :D

Last weekend sempat balik kampung nak settlekan a few things. and alhamdulillah, urusan2 tu sume dipermudahkan oleh-Nya :). walaupown ada jugak perkara2 yang agak melecehkan, tapi aku bersyukur sangat sebab dapat selesaikan perkara2 yang agak besar. even sempat balik on weekend jer (it took almost 8 hours journey ok!), tapi puas hati sangat2!

Borang Kebenaran Nikah - sudah selesai!

Before aku balik kampung, aku dah mintak tolong abang ambilkan borang kebenaran nikah (RM1 for Terengganu), and booking tok kadi. nasib baik tarikh aku nak kawen tu masih kosong. dah kena bagitau siap2 pukul berapa nak nikah n kena warning jangan duk tukar2! hehehe. yer la tok kadi ni bukannya nak nikahkan aku sorang jer. so aku balik ni just settlekan urusan borang nikah jer la. isi segala benda yang dia nak tu, then submit ke pejabat agama. eh nak tau tak, borang kebenaran nikah negeri Terengganu dalam jawi tau! tapi aku tak tulis jawi la.. bukan tak pandai, cuma takut ada kesalahan ejaan. bukannya hebat sangat pown! hehehe.

Aku rasa sape yang jadi orang Terengganu ni untung tau sebab proses dia tak renyah sangat. dekat Selangor pengantin kena datang jumpa tok kadi sendiri n bawak wali n saksi kan? punya la aku tanya abang aku macam2, rupanya tak payah pown sume tu. dorang just mintak ic n tandangan wali jer. ayah aku tak balik kampong, so aku jer yang tiru sign! eh2 ini rahsia, jangan bagitau orang tau! hahaha.

Tapi surat kebenaran belum dapat lagi. akak pejabat agama tu bagi tempoh sampai 18/11/10. aku tanya la dia, "Eh kak, memang lama yer nak siap?". dia kata "Adik punya tarikh nikah ni lambat lagi. boleh kalau kita nak bagi awal tapi takut terjadi kes dokumen hilang. kalau hilang adik kena buat semua sekali dari awal tau. lagipown adik ikut prosedur, so biasanya takde masalah. tiap2 hari ada banyak kes urgent nak kena settle dik. ada kes dah mengandung dulu lah, kena tangkap khalwat lah.. so kita dahulukan yang tu dulu.""Ooooo" :D

Perabot Bilik Pengantin - dah booking and full payment made!

7 kedai perabot aku meronda. 7 ok! penat Mr Busy melayan (nasib baik ada bodyguard ikut aku balik. hehe). takpe katanya, kena buat pilihan yang terbaik. dari segi harga n design aku tilik satu2. akhirnya Lavino jugak jadi pilihan. set perabot serba putih seperti yang aku idamkan. suka! :)

Aku dah malas nak pikir banyak dah, terus buat full payment. tapi maybe sebulan lepas tu baru aku suruh dorang hantar. bilik aku pown belum siap lagi ni!

Homestay for family bakal in-law

Kebetulan Mr Busy ikut aku balik ni, aku bawak dia sekali tengok homestay yang bakal dorang duduk nanti. for me, sangat ok dah. besar n murah! tapi keputusan di tangan mereka, up to them to decide :) 

P/s: Jadi co-pilot lebih penat dari driver rupanya! :P

So Tata.

16 comments:

:: aJa :: said...

waa...
sungguh cepat progress kamu..
ai punyer xbuat lagik segala yg d atas..kecuali dokumen nikah ayah dah siapkan..(ayah lagi advance pd anak die..hehehe)
kelantan pom senang proses nk urus dokumen nikah..wah,sukerrr!!!

:)

Mia-Ina said...

wah2x byk dah siap ni sarah

m.k.z.e said...

kalu dah dapat surat kebenaran nikah itu, sila bagi kat tok kadi

x pasal2 x dpt nikah ari 2

time nikah, sila standby duit dan gambar...

p/s : mcm ade blm siap ker?

Hana said...

bagus2... :) banyak dh dapat siapkan skali balik..

yUmIe said...

cayalah sarah!!!haha..i nsb bek bapak mau tlg settle kn..tp xpe,lmbt lg..eceh..huhu..gud luck dear=)

iedayah said...

wa..byk gk perkembangan persiapan kawen u dear..=)

safiyyahosman said...

sis..dupdap x??hihihihihi..


gud luck ok:)..semoga semuanya bertambah lancar:)...cool ok..:)..

mysarah said...

aja: eh date kita sama kan? :)

ala u tak buat yg ni, tapi u dah settle benda lain. kira vise versa la tu dear.

pantai timur memang senang kot

mysarah said...

mia: alhamdulillah :)

mysarah said...

m.k.z.e: byk lagi yg belum siap. huhu

ok2 thanx for dat reminder :)

mysarah said...

hana: itu lah.. Allah permudahkan :)

mysarah said...

yumie: eh2 klo lmbat pown kena settle sikit2 dr sekarang tau. jgn jadi macam i terhegeh2 nak siapkan sume sekaligus! :D

mysarah said...

iedayah: ini yg sempat update jer dear. yg lain kelam kabut gak! huhu

mysarah said...

piya: maunya tak dupdap. nak meletop jntung ni! haha

:: aJa :: said...

sarah : sama la date kite..:)

mysarah said...

aja: hehehe. hilang ingatan jap :P