Thursday, June 3, 2010

Gubah Hantaran: Upah or DIY?

Tolong la datang idea. camne aku nak gubah hantaran aku ni nanti? ok aku dah decide nak gubah sendiri (bajet hebat jer). masalahnya sekarang, aku takde pengalaman or pengetahuan langsung dalam bab nikah kawen nih!! langsung takde. zero. yes i mean ZERO ok! adik beradik aku mana ada yang dah kawen. latest pown sepupu sepapat aku, a few years ago. dah beranak pinak pown. cousin aku ada la yang baru kawen. tahun lepas kot. tu pown aku tak balik. kejamnya aku T___T

So thats why aku memang tak tau apa2 pasal hal2 wedding bagai nih. banyak dapat ilmu pown dari blog, secara online. blog memang banyak sangat berjasa dalam perkembangan ilmu pengetahuan aku yang sememangnya weng2.

So hantaran aku. nak gubah camne? aku search online but tak jumpa blog yang bagi tutorial untuk orang yang zero knowledge macam aku ni. help... help... aku tak nak orang yang buatkan. sebolehnya takmo takmo takmo. adik Mr Busy nak tolong buat tapi bila aku pikir balik, ala tak surprise la nanti. so kesimpulannya gubah sendiri la kau makcik.

But still i got 2nd choice. beli barang hantaran, hantar kedai, kedai bagi bil, aku bayar. haha. this is the last choice lorrr. kalo otak aku masih beku tahap eskrem dah expired, nasib la kan.

Memang orang cakap buat sendiri lebih jimat, boleh save banyak duit. tapi bagi aku yang memang tak tahu apa2 ni, entah lah. aku risau giler. risau kot2 kos yang aku kena tanggung nanti lebih tinggi dari kos untuk aku upah orang buat. haha. tu dah kes parah tu. aku cerewet lah!! that was the main problem. kalau orang buat takpe, aku redha jer. tapi kalau aku yang buat sendiri, kau tengok lah nanti macam mana..

Aku rasa cara yang paling selamat, masuk dalam kotak. but of course kena kretip la. tapi aku sebenarnya nak elak kotak. macam pemalas sangat la pulak. haha. demand macam2 tapi otak beku.

Tengok.. dia guna sangkar idaman hati aku T__T. ada tak sesape nak bagi aku pinjam free? uhuk uhuk. tapi satu jer perkara yang aku paling pasti. setiap dulang, setiap gubahan, mesti ada bunga ros pink/merah. itu pasti dan itu mesti ;)

So Tata.

2 comments:

s h e e d a said...

wehh,,aku rs better ko upah org je.xpening kpala sgt.lg pown ssh nk dpt idea.byk bnda nk beli klu DIY.ko nk wat bunga impian ko pn dh mkn ms berminggu.better serah pd yg pakar.cuma ko kena pandai budget.try minimize the cost.chewahh!cm pandai lak aku neyh.hehe

mysarah said...

memang terpk jugak la nak anto kedai tu. tapi kepuasan tu takde la beb. n yang paling penting, sentimental value tu! memang la org yg expert buat better, lagi cantik, kemas n yang paling penting senang keje kita. but then, tu lah.. nanti aku pk dulu. klo aku gubah sendiri pown nanti, aku beli sume bunga tu. tinggal nak tempek on each hantaran jer la ;))