Monday, August 23, 2010

Isu DIY

Malam tadi menyembang dengan member laki aku, ex-colleague. sembang punya sembang, terngadu la aku pasal tangan aku sakit duk buat bunga. eh bukan ngadu tapi tercakap (sebenarnya nak riak sebab aku rajin buat bunga sendiri. haha). sembang punya sembang dia pown cakap:

S: Yang ko susah2 g buat sendiri tu pehal
A: Biarlah aku rajin
S: Pesal ko tak beli jer?
A: Ko ingat murah ke kalo beli? kalo bunga yang macam aku nak ni maunya 5hengget sebatang tau!
S: Ala kalo 100 baru 500hengget
A: Oii pakcik. 500 tu ko ingat sikit ke? macam2 aku boleh buat dengan 500 tu tau. kalo aku buat sendiri bunga telur yang macam aku nak tu, kos baru dalam RM1.50 sebatang. ha tak ke jimat tu?
S: Buat apa la susah payah ko nak buat. ko tu dah la pemalas. haha
A: Setan gondol kau. kalo aku malas takde la aku nak wat sendiri ngok! (aku ngan dia memang selamba kutuk sama sendiri. haha)
S: Kalo aku takde ah aku nak susah payah buat
A: Ko lelaki, apa ko tau. sentimental value oooo
S: Eh sentimental value tu apa? aku tak paham la. wakakakaka
A: Hampagassssssss

Paham apa yang aku cuba nak sampaikan dekat mamat tu? walaupown kadang2 buat sendiri tak la dapat jimatkan kos mana pown, tapi sekurang-kurangnya kita puas hati. buat ikut macam apa yang kita nak. walaupown certain benda yang kita nak DIY tu bukan la benda besar yang boleh beri effect mendalam pown pada majlis secara keseluruhan, pada orang lain. yang penting, ia beri kesan pada diri kita, pembuatnya ;). percayalah cantik ke tak cantik ke, janji kita berusaha untuk beri yang terbaik untuk majlis kita. biar kita ingat sampai bila2.

Paham konsep DIY di situ?

2 days of weekend, aku berjaya siapkan 25 kuntum bunga lagi. so all together total is 45. another 55 kuntum to go for my bunga pahar!

So Tata.

24 comments:

:: aJa :: said...

setuju!!!
:)

yg penting hati kena ikhlas,buat dengan penuh kaseh syg..
:)
*xsabar nk tgk bunga cik sarah..

farahfatihah said...

good job!! teruskan usaha!! lantak la org nak kata pe sarah oiii huhuhuu caiyok2!!!

@ty_farEd said...

yeah..betul..!! yang penting u sendiri suker... yang lain1..sile tolak tepi... :)

mysarah said...

aja: "buat dengan penuh kasih sayang"

suka ayat tu ;)

dah pernah post pica about my bunga stokin. takpelah nanti i post balik bila dah siap banyak2 :)

mysarah said...

aty: kita punya majlis, kita punya suka la kan! hehehe

mysarah said...

fara: mulut orang kita tak boleh tutup :D

Zariza said...

setuju..yg penting kita puas hati...walaupun memenatkan DIY nie...bila dah siap...sengih je manjang...hasil kerja tangan pengantin sendiri..

mmg selalu org ckp cam nie..yg ko susah2 apsal..kedekut la ko ni..kalau aku x de masa...beli je la..awal lagi nak buat sume nie..ye a..dah kita DIY kan..so kena start awal...

ada la plak yg ckp..gediknya ko nak kawen..awalnya ko buat...adoihhhh...bengang2

yUmIe said...

Abaikan ape org kata sarah..yg penting,mcm u ckp, ht kte puas tgk hasil keje sndri..opss mcm i hasil keje my mom..haha..tp i tetap akn pastikn ade gak hasil keje i sendiri nt..ya lebih kpd mengingatkn dr sndri sbnrnye..huhu..gd luck sarah for others 55 kuntum..chaiyokk!!!

Nora a.k.a Aira said...

setuju juga sarah ! hanya kita yang merasai nikmatnya. yang penting jangan lupa cameraman ambik gmbar yang kita DIY tu, walau xpenting mana pun bahagian tu, tapi bila ada dalam gambar, puas sangat melihatnya =)

mysarah said...

zariza: betul betul betul. tu sume ayat2 yang bese kita dengar kan. buat awal salah, tak buat langsung pown salah! huhu

kadang2 memang bengang tapi lama2 dah alah bisa tegal biasa dah. pedulik la orang nk kata apa pown kan. yang penting kita tau niat sebenar kita :)

mcm u ckp tu la kan, bila siap, puas hati ooo. tilik banyak2 kali pown tak puas! hehe

mysarah said...

yumie: eh hasil tangan mak sama la jugak macam hasil tangan sendiri! hehehe. kalo kita buat sendiri baru la kita lebih menghargai sesuatu benda tu. chaiyok for u too! ;)

mysarah said...

nora: haa yang tu kena betul2 ingat tu. kena pesan siap2 dekat OP. sume benda yang DIY kena ada record! hehe. boleh berlagak plak pastu ngan anak2. haha

iedayah said...

wa..bgus nye perkembangan diy sarah..=)..

Hana said...

hehe.. bagusla kalo dapat wat snirik.. jimat n puas hati.. slalunya cam2 kan. :) caiyok2..

Lala said...

good! abaikan kata-kata yang melemahkan! hehe

keep up sarah!

mysarah said...

iedayah: baru datang mood rajin. tengah duk meroyan ni baik buat cepat2 bfore angin berubah arah! hehehe

mysarah said...

hana: jimat klo pndai bajet :P

mysarah said...

lala: kata2 mereka sudah tidak bisa lagi melemahkan i u!! alah bisa tegal biasa orang kata :D

masmOna said...

setuju jugak! ngee..time e-day airtu i DIY brown paper bag tu walaupun tak seberapa tapi i sgt hepi. puas hati kan kalau kita buat hasil tgn sendri? gud luck dear sarah!! =)

Sha said...

chaiyok2 sarah!

mysarah said...

masmona: klo buat sendiri tak kesah cantik ke tak, yang penting kita puas hati kan? ;)

mysarah said...

sha: berehh. mu pong :D

Xora said...

mysarah: kadang2 benda yg kecik2 dapat jimat tu, bila dikumpul2, dah boleh buat tampung kos untuk benda lain. Penat mmg penat, tapi puas tetap berbeza!

mysarah said...

xora: absolutely right! klo tengok jumlah penjimatan utk satu2 benda memang kecik, but if gabung sure nampak kan?

penat sikit jer. tapi hasil mengatasi segalanya ;)