Friday, December 30, 2011

Keperluan -- Kehendak

Aku sebenarnya nak cakap pasal Keperluan vs Kehendak ni. manusia ni kan, kadang2 tak boleh nak bezakan mana satu kehendak, mana satu keperluan. contoh:
  • Makan adalah keperluan. tapi makan di restoran hebat adalah kehendak.
  • We need transport. contohnya kereta. sape tak berangan bila BMW lalu sebelah? siap cucuk2 suruh kita ke tepi sebab kete dia jauhhh lebih pickup dari kete kita? tipulah kalo kata tak teringin. tapi itu sume kehendak. kalo tak ada pown tak jadi satu bebanan dalam hidup. bila ada tu yang terbeban nak membayor bulan2! kalo mampu, takde hal. ini kes orang yang kurang mampu macam aku lah.
  • Handphone. bulan ni ko beli henpon baru, bulan depan dah keluar model baru. yang kehendaknya tinggi, sanggup trade-in everytime keluar model yang dia berkenan. itu semua kehendak ok! tak beri kesan apa2 pown kalo ko tak tukar. henpon sekarang ni function dia sama jer sume. yang beza, rupa bentuk. keperluannya, kita cuma perlukan alat komunikasi. tapi kenapa ya nak membazir?

Kalau nak senaraikan kehendak sendiri, tak kan habes. lagi ko pk apa yang ko nak, lagi bertambah2 keinginan untuk benda2 lain.

P/s: Ingat tak entry ni? apek tu bagitau aku tadi, nombor yang naik 8383 bukan 8585. alahai sikit jer lagi! hahaha

So Tata.

1 comment:

♥S@R@♥ said...

hai mama to be..

sara pun dah lama xsinggh sini..boleh plak xda link kat blog sara..

bab hp tu..skang tngh top bb(blackberry) & sewaktu dgnnye tp sara totap pakai hp biasa je..sbb bb baru sara lg canggih..hehe (my baby la)